Odluku o otkazivanju vježbe na Manjači dogovarali uz ručak

October 13, 2021, 7:03 am
Odluka o odgađanju vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije donesena je početkom septembra na radnom ručku ministra odbrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generala Senada Mašovića, te članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, saznaje Glas Srpske.

Izvor Glasa Srpske upućen u dešavanja u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara navodi da je radnom ručku u Varešu dogovarano pod kojim izgovorom će biti odgođena vojna vježba, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači.

Danijel Dragičević, šef kabineta srpskog člana Predjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je da Dodik nije bio ni pozvan na radni ručak koji je održan pod velom tajne.

– Koliko me sjećanje služi, nismo ni dobili poziv za taj radni ručak, a ako je i stigao, srpski član Predsjedništva BiH od stupanja na tu funkciju se drži prakse da ne prisustvuje takvim događajima i sijelima – kaže Dragičević za Glas Srpske.

Sagovornik Glasa Srpske kaže da na radnom ručku nisu bili ni zamjenici ministra odbrane, ni zamjenici načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH iz reda Srba i Hrvata.

– Najviše pozicionirani srpski kadrovi u Ministarstvu odbrane, zamjenik ministra Mirko Okolić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Gojko Knežević, od 3. do 8. septembra bili su u službenoj posjeti Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj, što je Podžić znao i zato je i zakazao radni ručak za 6. septembar – kaže izvor.

Isti izvor dodaje da ručku zbog bolesti nije prisustvovao ni zamjenik ministra iz hrvatskog naroda Mijo Krešić, kao ni zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Ivica Јerkić.

Sagovornik Glasa navodi da je Podžić odluku o odgađanju vježbe donio pod “prozaičnim i nesuvislim izgovorom pogoršane epidemiološke situacije i nedostatka finansijskih sredstava zbog neusvajanja budžeta BiH, ali ta njegova odluka je mimo zakona i Ustava BiH, jer za nju nije imao saglasnost Predsjedništva BiH, osim usmene saglasnosti Komšića i Džaferovića koju je dobio na tajnom ručku”.

– Bošnjaci u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH nastojali su na sve moguće načine da odgode vježbu, jer im je smetalo to što je Vojska Srbije u kasarni na Manjači trebalo da prikaže svoje borbene mogućnosti i sposobnosti – naveo je izvor Glasa.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija donio je odluku o smjeni ministra odbrane Sifeta Podžića zbog njegove samovoljne i protivustavne odluke o odgađanju vojne vježbe.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *