Od ponoći pravoslavna Nova godina

January 13, 2021, 6:57 am

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj /Alter Silvester/, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojedinih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

Banjaluka

NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služiće u ponoć u banjalučkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja moleban na prelazu iz stare u Novu godinu prema julijanskom kalendaru.
Moleban je prigodna molitvena služba za Bogom blagoslovenu nastupajuću Novu godinu.

Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara po gregorijanskom, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju Obrezanje Isusa Hrista i praznik Svetog Vasilija Velikog.

Srebrenica i Bratunac

U Srebrenici i Bratuncu večeras neće biti organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine zbog epidemioloških mjera i ograničenog radnog vremena ugostiteljskih objekata, te zabrane okupljanja na javnim mjestima.

Najveći broj stanovnika Novu godinu prema julijanskom kalendaru proslaviće u kućama i stanovima.

Mladi se organizuju i novogodišnje slavlje u manjim grupama organizuju u vikendicama ili obnovljenim, a neuseljenim kućama u nekim srebreničkim i bratunačkim selima.

Nikakvi kulturni sadržaji nisu organizovani u ove dvije opštine povodom dočeka pravoslavne Nove godine.

SRNA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *