Od danas naplata nižih taksi za uvoz voća i povrća

Naknada za svaku pojedinu vrstu voća i povrća koje se iz trećih zemalja uvozi u Hrvatsku u sklopu jedne kontrole od danas se naplaćuje 28 maraka po vrsti uvezenog voća i povrća a ne 527 na osnovu izmijenjenog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je juče stupio na snagu.

Od danas naplata nižih taksi za uvoz voća i povrća

Pod pritiskom susjednih zemalja,ali i domaćih privrednika,hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je popustilo. Izmjenilo je Pravilnik za inspekcijsku kontrolu uvezenog voća i povrća, smanjilo takse i spriječilo nastavak balkanskog trgovinskog rata.

U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te udruzenjima poljoprivrednika smatraju da je drastično poskupljenje bilo opravdano.Trebalo je, kažu, domaćeg potrošača zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola, a domaćeg proizvođača učiniti konkurentnijim.

Pravilnik koji je Hrvatska usvojila polovinom jula, povećao je takse za inspekcijsku kontrolu za 22 odsto, što je u BiH, ali i zemljama regiona izazvalo veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika.

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.