TV K3

android aplikacija

instaliraj

Od 1946. godine sveštenici SEKSUALNO NAPASTOVALI 3.677 maloljetnika

Od 1946. godine sveštenici SEKSUALNO NAPASTOVALI 3.677 maloljetnika

Njemački katolički sveštenici i članovi klera seksualno su napastvovali 3.677 maloljetnika od 1946. do 2014. godine, piše u izvještaju sačinjenom za Njemačku biskupsku konferenciju.

U polnom zlostavljanju učestvovalo je 1.670 pripadnika klera, navedeno je u studiji koju su sastavila tri njemačka univerziteta. Autori studije pregledali su oko 38.000 dokumenata iz 27 biskupija širom zemlje. Pokazalo se da je više od polovine žrtava imalo 13 ili manje godina.

Šestina zabilježenih slučajeva uključuje silovanje, a tri četvrtine žrtava zlostavljano je u crkvi ili kroz pastoralni odnos sa sveštenikom. U mnogo slučajeva manipulisano je evidencijom, a neki dijelovi su uništeni, navodi nedjeljnik “Špigl”.

Njemačka biskupska konferencija naručila je povjerljivu studiju i očekuje se da će njen predsjednik kardinal Rajnhard Marks predstaviti rezultate tokom mjeseca.

Crkva je često premještala sveštenike optužene za seksualno zlostavljanje bez davanja informacija o tome novoj župi, otkriveno je u studiji.

Samo trećina optuženih morala se suočiti sa crkvenom pravnom procedurom i sankcijama, koje su bile minimalne.

I u SAD je napravljena slična studija.

Prošlog mjeseca institucija porote u saveznoj državi Pensilvaniji objavila je rezultate najveće istrage o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u SAD, prema kojoj je 301 sveštenik seksualno zlostavljao maloljetnike u proteklih 70 godina.

Srpskainfo

Komentarišite

Your email address will not be published.