TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obiman dnevni red za okončanje mandata

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak, 4. septembra, trebalo bi da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Obiman dnevni red za okončanje mandata

 

Cilj predloženog zakona jeste stvaranje veće pravne sigurnosti, te unapređenje i pojednostavljenje procesa priliva direktnih stranih ulaganja, odnosno poboljšanje poslovnog okruženja i investicione klime.

Izmjene i dopune Zakona usmjerene su na otklanjanje barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora da bi se investitorima poslala jasna poruka da je BiH opredijeljena za privlačenje novih, te zadržavanje i proširenje postojećih investicija, stvaranje novih radnih mjesta i jačanje održivog ekonomskog razvoja u zemlji.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojim se predviđa uvođenje naknada za prevoz, topli obrok i odvojeni život za sudije i tužioce BiH.

Poslanici bi u prvom čitanju trebalo da se izjasne i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, čiji je predlagač poslanik SDP BiH Mirsad Mešić.

Predstavnički dom trebalo bi da razmotri i izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 72 institucije BiH u 2013. godini, kao i izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za prošlu godinu.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti, te informacije o stanju javne zaduženosti BiH za 2013. godinu.

Među 89 tačaka predloženog dnevnog reda nalaze se i informacija Savjeta ministara BiH u vezi sa ostvarivanjem stečenih prava bivših radnika iz Hrvatske sa državljanstvom BiH i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o izručenju između BiH i Srbije.

Sjednica u četvrtak vjerovatno je posljednja u ovom sazivu Predstavničkog doma, budući da je praksa da u vrijeme predizborne kampanje parlament ne zasijeda.

Komentarišite

Your email address will not be published.