Obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji” (FOTO, VIDEO)

August 4, 2020, 7:29 pm

U Rači je obilježen Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

https://www.youtube.com/watch?v=c_5pRvPE2W4

21.00 –  Srećan sam i ponosan da je gotovo cjelokupan srpski narod razumio značaj te ideje. Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Bili bismo mnogo slabi, baš kao što smo bili te 1995. godine – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

20.25 – Djeca koja su poginula su nas zavjetovala da ne smijemo dozvoliti da se takvo nešto nikad ne smije ponoviti bilo kojem srpskom djetetu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

20.15 –  Intonirane su himne Republike Srpske Moja Republika i Srbije Bože pravde. Uslijedio je prigodan umjetnički program.

20.10 – Nakon polaganja vijenaca, Dodik i Vučić odali su počast žrtvama minutom ćutanja, tokom kojeg su se čuo zvuk zvona za upokojene.

20.05 – Otkrivena je spomen ploča na mostu u Rači i položeni su vijenci.

Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu u Rači (Foto: Tanjug)

Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu u Rači (Foto: Tanjug)

Na spomen-ploči, koja je prvo obilježje stradalim Srbima tokom “Oluje”, piše:

“Ovaj most je nemili svedok užasa i patnje srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas”.

Vijenci (Foto: RTRS)

Vijenci (Foto: RTRS)

20.00 – Ovo je najtragičiji događaj u našoj istoriji, a Hrvati ga slave kao svoj najveći dan u istoriji, poručio je patrijarh srpski Irinej na obillježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji”.

Odavanje počasti (Foto: RTRS)

Odavanje počasti (Foto: RTRS)

19.50 – Pomenom stradalim Srbima koji je služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej u Sremskoj Rači je počela ceremonija posvećena sjećanju na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj zločina.

Na mostu u Sremskoj Rači pomen stradalima uz patrijarha služilo je i sveštenstvo SPC.

19.39 – Patrijarh srpski Iriej služi parastos. Biće otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci.

Dodik, Brnabić, Cvijanović i Vučić (Foto: RTRS)

Dodik, Brnabić, Cvijanović i Vučić (Foto: RTRS)

19.35 –  Na mostu u Sremskoj Rači sreli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik predsjednica Srpske Željka Cvijanović i premijerka Srbije Ana Brnabić. Dočekao ih je patrijarh srpski Irinej.

Dan sjećanja na stradanje Srba (Foto: RTRS)

Dan sjećanja na stradanje Srba (Foto: RTRS)

19.25 – Obilježavanje pratite na RTRS i našem portalu.

19.07 – Sudbina 1.998 Srba, nestalih na području Hrvatske i dalje je nepoznata. U Hrvatskoj postoji više od 30 masovnih grobnica, ali ne postoji način da se Hrvatska primora da izvrši eshumaciju, kažu članovi porodica nestalih na 25 godišnjicu progona iz Hrvatske. Namjera Hrvatske je, kažu, da odugovlači dok se zločini ne zaborave.

Izvor: RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *