Obilježen Dan pada Bastilje

July 14, 2014, 7:29 pm

Na paradi na Jelisejskim poljima, kojoj je prisustvovao i francuski predsjednik Fransoa Oland, učestvovala su i po trojica vojnika iz 76 zemalja, među kojima i pripadnici Garde Vojske Srbije.
Francuska je ove godine odlučila da istovremeno obilježi dva događaja koja su promijenila tok istorije – pad Bastilje 1789. godine i 100. godina od izbijanja “Velikog rata”, te su na proslavu, kao simbol mira, pozvane sve zemlje – i bivši saveznici i neprijatelji – koje su učestvovale u vojnim operacijama od 1914. do 1918. godine.

Obilježavanje Dana pada Bastilje

U povorci je učestvovalo skoro 4.000 vojnika, 285 vojnih vozila i 240 konja, dok je nebom prelijetalo 50 borbenih i transportnih aviona, izvijestili su francuski mediji.

Uoči parade, Oland je izjavio da su prije 100 godina vojnici iz cijelog svijeta pritekli u pomoć Francuskoj.
“Deset miliona vojnika je ubijeno ili podleglo zadobijenim ranama na bezbroj frontova. Mi im dugujemo zahvalnost”, rekao je on.

Obilježavanje Dana pada Bastilje

Predsjednika Olanda je, dok je pred početak parade prolazio avenijom u otvorenom vozilu, izviždala grupa pripadnika pokreta “Ostavka Olanda”, a vođa tog pokreta, David van Emelrik, izjavio je da je poslije incidenta bio priveden.

“Kakav je to zločin izviždati predsjednika?”, rekao je on dnevniku “Ekspres”. “Četrnaesti jul je dan slobode. To je pitanje ljudskih prava.” Oland je bio izviždan i na prošlogodišnjoj paradi, a tada je povod bila njegova podrška istopolnim brakovima.

Vojnike koji su potom marširali Jelisejskim poljima pozdravljale su hiljade ljudi okupljenih na ulici, a u nebo su puštene stotine golubova kao simbol mira.

Obilježavanje Dana pada Bastilje

Uveče će iznad Ajfelove kule biti upriličen vatromet.

Francuzi slave 14. jul u znak sjećanja na 1789. godinu, kada su na taj dan ogorčeni Parižani zauzeli ozloglašeni zatvor Bastilju, čime je počela Francuska revolucija.

(TANJUG)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *