Obilježavanje Dana boraca i sjećanje na Prvi srpski ustanak

February 14, 2020, 7:42 am
U Višegradu će danas biti obilježeno 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Republike Srpske u znak sjećanja na 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su život dali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Program obilježavanja, kojem će prisustvovati ministar rada i boračko- invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, počinje u 10.30 časova, kada će u manastriru Dobrun biti služen parastos poginulim ustanicima, a potom je planirano polaganje vijenaca kod spomenika voždu Karađorđu.

U 12.00 časova predviđen je pomen, koji će biti služen u Višegradu kod centralnog spomenika poginulim borcima Vojske Republike Srpske i polaganje vijenaca, te u 12.15 časova obraćanje zvaničnika.

Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan boraca Srpske biće obilježen i u Banjaluci, Bijeljini, Prijedoru, Kozarskoj Dubici i drugim gradovima Srpske.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

RTRS

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *