TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježavanje 72 godine od Bitke na Kozari

Služenjem parastosa kod spomen-krsta na Mrakovici je danas počelo obilježavanje 72 godine od Bitke na Kozari.

Obilježavanje 72 godine od Bitke na Kozari

Skupu prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, konzul Ambasade Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske i SUBNOR-a.

Svečanosti prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i brojne druge delegacije.

Nakon parastosa, položeno je cvijeće na Centralnom spomen-obilježju.

Obilježavanje, kojem prisustvuje više stotina ljudi, održava se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu Kozare, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 pobijenih boraca civila, dok sudbina mnogih ni do danas nije poznata.

Dodik: Riješiti se neslobode zvane BiH

Predsjednik RSe Milorad Dodik izjavio je  da se srpski narod u Republici Srpskoj osjeća slobodnim, a da je BiH ono što ga često sputava u slobodi.

“Republika Srpska i srpski narod nisu slobodni u BiH. Oni su stavljeni u okvire koji su gotovo neizdrživi. Moraćemo jednog dana da se riješimo te neslobode koja se zove BiH”, rekao je Dodik novinarima na Mrakovici gdje se danas obilježavaju 72 godine od Bitke na Kozari.

On je naglasio da BiH nema “konsenzus za svoj život” i da se ovih dana nastavlja borba za slobodu na simboličan način da se očuva identitet naroda i ojača Republika Srpska da bi se u najvećem mogućem kapacitetu predala budućnosti i da bi jednoga dana “u očekivanoj konstelaciji međunarodnih i drugih okolnosti mogla da proglasi nezavisnost”.

“To je dugoročan proces. On nimalo nije lak, čak nekima nije jednostavno ni da se razumije, ali slobodarski duh ovog naroda se ovdje održava. Ta borba za slobodu u kontiunuitetu nekad je bila oružana, a nekad borba za slobodu i samostalnost kroz politički proces. Danas smo u jednoj novoj fazi borbe za slobodu”, poručio je Dodik.

On je naglasio da se na ovim prostorima uvijek vojevala borba za slobodu i da nikad ljudi odavdje nisu išli na druge prostore i tamo vodili ratove, nego su ovdje dolazili okupatori koji su htjeli oduzeti slobodu narodu.

“Slobodarski duh Kozare proslavljen je širom regiona i važno je da mi, potomci tih slavnih boraca, poginulih u antifašističkoj borbi, čuvamo sjećanje na te dane. Ovo je jedan od tih dana kada odajemo počast i prizivamo važne događaje i značaj borbe za slobodu”, istakao je Dodik.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.