Obamin izaslanik u Sarajevu: Zaustaviti protok stranih boraca

June 8, 2015, 5:50 pm

Alen je zahvalio za učešće BiH u Globalnoj koaliciji, te njeno učešće u Radnoj grupi za borbu protiv regrutovanja stranih boraca i Radnoj grupi za sprečavanje finansiranja “Islamske države”.

On je informisao visoke političke lidere BiH i zvaničnike iz bezbjednosnog sektora o naporima Koalicije u borbi proti “Islamske države”.

Alen je zahvalio za nedavnu donaciju municije koju je BiH osigurala za iračke snage u borbi protiv “Islamske države”, bliskoj bilateralnoj saradnji BiH i SAD u borbi protiv terorizma, kao i za operativni rad službenika za provođenje zakona i obavještajnih agencija koji se svakodnevno bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu saopšteno je da je general Alen imao sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, rukovodstvom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, kao i drugim predstavnicima bezbjednosnih i pravosudnih institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona.

Alen se sastao i sa predstavnicima Islamske zajednice u BiH, na čelu sa njenim poglavarom Huseinom Kavazovićem i ostalim predstavnicima Islamske zajednice u BiH. Razgovarano je i o podršci Koaliciji i njenoj borbi protiv propagande koja je usmjerena na grupe stanovništva podložne radikalizaciji.

Alen i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović saglasni su da je “Islamska država” prijetnja, ne samo narodima i državama na Bliskom istoku, nego i cijelom civilizovanom svijetu.

Sagovornici su se saglasili da je borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma globalni problem koji se mora sagledati sa mnogih aspekata.

Izetbegović je predočio namjeru BiH da pomogne globalnu borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i neophodnost kvalitetne saradnje agencija za provođenje zakona zemalja koje sačinjavaju Koaliciju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naglasio i značaj shvatanja iskrivljenosti radikalnih vjerskih tumačenja koji u svojoj suštini nemaju veze sa “islamom kao vjerom mira”. Izetbegović je dodao da njihova ekstremna ideologija kompromituje samu vjeru i podsjetio da su politički i vjerski lideri u BiH od samog početka jasno ukazivali na tu činjenicu.

Sastanku su prisustvovali, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića savjetnik Branimir Nešković i u ime člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Igor Planinić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *