TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obama sa Banom i Olandom: Pojačati napore u suzbijanju ebole

Predsjednik SAD Barak Obama i generalni sekretar UN Ban Ki-mun složili su se da međunarodna zajednica mora da pojača napore u suzbijanju ebole, saopštila je Bijela kuća.

Obama sa Banom i Olandom: Pojačati napore u suzbijanju ebole

 

Obama i Ban su istakli da međunarodna zajednica mora da udvostruči napore i “odlučno se pozabavi rješavanjem krize”.

Američki predsjednik je ukazao da zemlje članice UN treba da podrže apel te organizacije i obezbijedi ljudstvo i opremu neophodnu za zaustavljanje epidemije.

Isti stav iznesen je i u odvojenom telefonskom razgovoru Obame sa predsjednikom Francuske Fransoa Olandom, prenijele su agencije.

Oland i Obama su naveli da je neophodno “pojačati mobilizaciju međunarodne zajednice i Evropske unije, u bliskoj saradnji sa Ujedinjenim nacijama, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i zainteresovanim zemljama”, navodi se u saopštenju kancelarije francuskog predsjednika.

Kako je navedeno, Oland je sa Obamom razgovarao i o mogućnosti da Francuska uvede proveru putnika koji avionom dolaze iz Liberije, Gvineje i Sijera Leonea.

Francuska će, takođe, pozitivno odgovoriti na zahtev Gvineje o uspostavljanju dodatnog zdravstvenog centra za liječenje ebole. Agencija AP je podsjetila da Francuska već gradi takav jedan centar u Gvineji.

Obama se sastao i sa zvaničnicima svoje administracije sa kojima je razgovarao o “eventualnom kršenju protokola o kontroli širenja zaraze” u bolnici u Dalasu.

Nakon što je potvrđen prvi slučaj zaraze na američkom tlu, Obama je zatražio od federalnih vlasti da preduzmu dodatne korake kako bi medicinski sistem bio spreman da ispunjava protokole u borbi protiv virusa ebole.

Postoje sumnje da je do zaraze došlo zbog nepridržavanje propisima o bezbjednosti, vjerovatno tokom skidanja zaštitne opreme nakon tretiranja pacijenta oboljelog od smrtonosnog virusa.

Američki carinici i zdravstveni radnici su u subotu počeli da mere temperaturu putnicima po sletanju na njujorški međunarodni aerodrom Kenedi, a tokom nedjelje ta mjera će biti sprovođena na još četiri aerodroma.

Od ebole je ove godine umrlo više od 4.000 ljudi, a najviše su pogođene Gvineja, Liberija i Sijera Leone.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije u toku dana saopštila da je epidemija ebole u zapadnoj Africi “najteža, najakutnija zdravstvena kriza modernog vremena”, ali i da se ekonomska šteta od te krize može smanjiti ako ljudi budu adekvatno informisani i ne budu preduzimali iracionalne mjere za izbjegavanje zaraze./TANJUG

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.