TV K3

android aplikacija

instaliraj

NSRS: Poslanici o Strategiji o unapređenju položaja starijih lica (VIDEO)

NSRS: Poslanici o Strategiji o unapređenju položaja starijih lica (VIDEO)

Burnom raspravom o Strategiji koja se tiče unapređenja položaja starijih lica u RS, za period od 2019. Do 2028. Godine, nastavljeno je zasjedanje četvrte redovne sjednice NSRS. Opozicija smatra da je ova strategija samo dokument bez koristi za najstariju populaciju, a čija će izrada koštati nekoliko stotina hiljada maraka. Vladajući obećavaju da će njome, pak, položaj starijih lica biti unapređen.

Položaj starijih lica je težak da teži ne može biti. Ako uzmemo u obzir da jedan penzioner sa minimalnom penzijom preživljava sa jedva nekoliko maraka dnevno, a neki zbog mizerije koju dobiju i nema za tri obroka, pomen na Strategiju koja bi trebala da poboljša njihov status izaziva sumnju i nevjericu jer posljednjih deset godina troškovi su više rasli od penzija i socijalnih primanja.

Kritikovali su najavljenu Strategiju i u PDP-u. Smatraju da bi socijalni minimum za starije građane trebao da iznosi bar 400 – 500 maraka mjesečno i da se ne bi smjelo ići ispod toga.
A vladajući tvrde da je Strategija o unapređenju položaja starijih lica u RS dobra I da će pomoći starijim licima lošijeg materijalnog stanja.

Na dnevnom redu danas pred poslaniciam u Parlamentu Srpske našla se još jedna strategija, o unapređenju seksualnog i reproduktivnog zdravlja za naredni period od 10 godina. U NSRS ostalo je još da se raspravlja I o Izvještaju o radu i izvšrenju Finansijskog plana – Budžeta Fonda solidarnosti djecu oboljelu od malignih bolesti, izvještaj o Ombudsmanu kao i Prijedlog odluke o zaduŽenju RS prema Svjetskoj, odnosno Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje po prijektu energetske efikasnosti.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.