TV K3

android aplikacija

instaliraj

NSRS o radu RTRS-a (VIDEO)

NSRS o radu RTRS-a (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske danas je razmotrila nekoliko Informacija i Izvještaja. Među njima i Izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske u 2017. i 2018. godini.

Generalni direktor Draško Milinović ukazao je na probleme s kojima se RTRS suočava, kada je riječ o digitalizaciji i naplati potraživanja iz Federacije BiH. Opozicija je kritikovala informativni program javnog servisa, zbog čega traže parlamentarni nadzor nad radom medijskih kuća, čiji je osnivač Republika Srpska.

Uprkos teškim uslovima u sistemu javnog emitovanja Radio-televizija Republike Srpske ostvarila je pokrivenost rashoda prihodima stoji u Izvještaju o radu. Generalni direktor Draško Milinović podsjetio je da RTRS više od deset godina nije dobio ono što mu, po osnovu naplate RTV takse i marketinga, pripada iz Federacije BiH.

– Moram da obavijestim javnost da do danas nije pokrenut postupak nabavke digitalne opreme u nadležnosti Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Kada bi se to desilo danas, najmanje 18 mjeseci je potrebno da bi svaki građanin Republike Srpske u svom domu imao digitalni signal – istakao je Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske.

Milinović je najavio i da u ovoj godini za RTRS slijedi kapitalni projekat – prelazak na HD rezoluciju. Iako su u raspravi poslanici opozicije bili glasniji, iz redova vladajuće koalicije postavljeno je pitanje u vezi sa procesom digitalizacije.

– Što se konkretno radi po pitanju ovog stanja da pređemo sa analognog na digitalno emitovanje. Smatramo da je to u interesu građana Republike Srpske i Federacije BiH – postavila je pitanje Ranka Perić Romić, poslanik iz SNSD-a.

Ipak, prvo što se po otvaranju rasprave moglo čuti jeste prijedlog Kluba poslanika PDP-a. Poslanicima su predložili da usvoje zaključak kojim bi se nad radom RTRS-a uveo parlamentarni nadzor koji bi obavljalo 15 članova odbora u kojem su predstavnici klubova svih parlamentarnih stranaka, ali i nezavisni stručnjaci.

– Narodna skupština će pristupiti osnivanju radnog tijela pod nazivom “Odbor za praćenje rada javnih medija čiji je osnivač Republika Srpska”. Rok za realizaciju ovog zaključka je 60 dana od dana donošenja – istakao je Perica Bundalo, poslanik iz PDP-a.

Tokom rasprave poslanici su u nekoliko navrata pohvalili tehnički napredak Javnog servisa, a najviše kritika uputili su na račun redakcije Informativnog programa. Po uzoru na PDP, Klub SDS-a predložio je osnivanje Komisije za javne medije, ali i ideju da 40 odsto prostora u informativnim emisijama pripadne opoziciji.

– Vi ste pored loše vlasti jedan od glavnih uzročnika potpune disharmonije srpskih stranaka u Republici Srpskoj – rekao je Miladin Stanić, poslanik iz SDS-a.

Odgovarajući na ove optužbe, u završnoj riječi generalni direktor RTRS-a poslanicima opozicije poručio je da je spreman na razgovor.

– Ako je Radio-televizija Republike Srpske prepreka bilo kakvom jedinstvu srpskih partija, bošnjačkih, hrvatskih u Republici Srpskoj po pitanju bilo kakvog političkog napretka po bilo kom osnovu, dajte da sutra sjednemo i završimo to odmah, ja vas molim – istakao je Milinović.

Kada je riječ o procesu digitalizacije sporno je, kako je Milinović istakao, to što je mimo zakona raspisan konkurs za operatera u Multipleksu C. RTRS je, kaže, tim konkursom diskriminisan. Istovremeno tvrdi, sve žalbe RTRS-a prema Regulatornoj agenciji za komunikacije u vezi sa postupkom dodjele Multipleksa C su odbijene.

(RTRS)

 

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.