TV K3

android aplikacija

instaliraj

NS RS: Poslanici nastavljaju raspravu o setu zakona

NS RS: Poslanici nastavljaju raspravu o setu zakona

Narodna skupština Republike Srpske danas će u Banjaluci nastaviti razmatranje seta zakona za sanaciju šteta od poplava, koje je predložila Vlada Republike Srpske.
Tokom jučerašnjeg uvodnog izlaganja, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović rekla je da predložene mjere predstavljaju osnovu za obnovu Republike nakon katastrofalnih poplava i brojnih klizišta, te dodala da se predviđa da će šteta biti oko 1,6 milijardi KM.

Cvijanovićeva je podsjetila da je ova katastrofa teško pogodila veliki broj opština i gradova i prouzrokovala ogromnu materijalnu štetu na stambenim, privrednim i energetskim objektima, saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi, na objektima javnih službi i ustanova, privredi i poljoprivredi.

Ona je navela da je katastrofom pogođeno oko 40 odsto teritorije Srpske, a da se procjenjuje da je oko 58 odsto od ukupnog broja stanovništva bilo izloženo ili je osjetilo njene štetne posljedice.

Cvijanovićeva je dodala i da je tokom poplava evakuisano više od 35.000 lica, kao i da su poplave odnijele i ljudske živote i učinile da velika nedaća koja je zadesila Srpsku poprimi obilježje tragedije.

Ističući da je Vlada Republike Srpske utvrdila set mjera kojima se trasira put za obnovu Srpske, ona je naglasila da to znači da će biti obnovljen porodični, privredni i institucionalni život u Republici Srpskoj.

“Vladine mjere ćemo nadograđivati, zavisno od potreba, jer će obnova trajati više godina. Zato što toliko traje, obnova i jeste proces, ali je ona i cilj. Da bismo do tog cilja došli, moraćemo mobilisati različite resurse i biće potreban angažman svih”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je cilj mjera Vlade da se novčano pomogne porodicama i domaćinstvima čiji su stambeni objekti pretrpjeli štetu, da se posredstvom određenih rasterećenja, oslobađanja i povoljnim kreditima pomogne privrednim subjektima koji su direktno stradali ili oštećeni poplavom, kao i da se odgovarajućim mjerama pomogne poljoprivredi i radi na obnovi teško stradale infrastrukture.

“Zbog toga su naše mjere grupisane u nekoliko oblasti – ekonomske, socijalne, humanitarne, infrastrukturne i slično, a ima ih ukupno oko 60”, istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je zaključila da su zakoni koji su dostavljeni Narodnoj skupštini u funkciji realizacije ovih mjera, ali da će podrazumijevati i niz drugih aktivnosti koje provodi Vlada.

Šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske Vukota Govedarica napomenuo je da ova stranka i vlast, kada je riječ o mjerama za sanaciju štete od poplava, jedino zajedničko imaju to što što smatraju da treba da postoji fond solidarnosti.

On je dodao da su, s druge strane, različite postavke o organizaciji, tipu i načinu punjenja tog fonda.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić rekao je da ova stranka, ali i cijela opozicija, imaju “potpuno različit koncept od vlasti”.

“Koncept opozicije je da se uzme od tajkuna i onih koji su se obogatili i vrati narodu, dok je koncept vlade da uzme od naroda i penzionera”, tvrdi Đerić.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da se predloženim mjerama Vlade građanima “nameće porez pod firmom solidarnosti, a u stvari je to sve obavezno”.

On smatra da vlast sjednicu parlamenta pretvara u “svojevrsnu farsu kako bi pokazala da su oni solidarni, a da je opozicija protiv naroda, što uopšte nije tačno”.

Poslanici na posebnoj sjednici razmatraju po hitnom postupku prijedloge zakona o fondu solidarnosti za obnovu Srpske, o posebnom doprinosu za solidarnost, kao i o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Na dnevnom redu su po hitnom postupku prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o izmjenama i dopuni Zakona o posebnim republičkim taksama, te o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim načinima izmirenja poreskog duga.

Po hitnom postupku razmatraju se i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske, o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, te o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.