TV K3

android aplikacija

instaliraj

Novo poskupljenje: Od 1. augusta nova akciza na duvan

Izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je definisan novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, počinju se primjenjivati u Bosni i Hercegovini od 1. augusta ove godine.

Novo poskupljenje: Od 1. augusta nova akciza na duvan

Iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH navode da to predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duvanske prerađevine u Evropskoj uniji.

Navedenim izmjenama zakona predviđen je, između ostalog, i drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duvan za pušenje.

Propisano je da će akciza na duvan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg.

Iz UIO preciziraju da su poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom duvanskih prerađevina tj, oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje, dužni na dan početka primjene ovog zakona tj. 1.augusta 2014. godine, popisati zalihe ovih duvanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UIO u roku od sedam dana tj. do 8. augusta 2014. godine.

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom duvanskih prerađevina dužni su takođe UIO prijaviti nove maloprodajne cijene u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, tj. do 8.augusta 2014.godine, i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku akcize u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi.

Sve osobe koje se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje dužne su na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunati akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

“Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta” naglašavaju iz UIO BiH.

 

(Fena)

Komentarišite

Your email address will not be published.