TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nove knjige i bogat program u čast Radičevića

"Prolećni Brankovi dani", tradicionalno, i ove godine u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu biće održani od 15. do 28. marta, a kako je saopštilo "Brankovo kolo", u čijoj će organizaciji ova manifestacija biti održana, već su poznati svi učesnici u deset raznovrsnih programa.

Nove knjige i bogat program u čast Radičevića

Na svečanom otvaranju manifestacije posvećene 194. rođendanu Branka Radičevića, pod motom “Oj, Karlovci, mesto moje drago,/ko detence došao sam amo”, u sali najstarije srpske gimnazije u Sremskim Karlovcima biće uručena prestižna pjesnička nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke”. Ova nagrada, koja u kontinuitetu traje već 51 godinu, 15. marta, na dan Brankovog rođenja po starom kalendaru, biće uručena ravnopravnim dobitnicima Milanu Pađenu za zbirku pjesama “Put bez putokaza” i Vladanu Rakiću za knjigu poezije “Kapije vremena”.

Na svečanom otvaranju nastupiće pjesnici raznih generacija i poetika: Stevan Tontić, Dušan Radak, Dubravka Milenković, Dušan Zaharijević, Rastko Lončar, Ivana Stojić i Irena Plaović, a pored pjesničkog, najavljeni su i muzički i dramski program. Sutradan, u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu “Brankovo kolo” ugostiće Milana Miloševića, glavnog i odgovornog urednika časopisa “Srp”, gdje će on zajedno sa članovima redakcije predstaviti mladi časopis za književnost i umjetnost iz Prijedora. O časopisu “Srp” još će govoriti i autori “Brankovog kola” Rastko Lončar i Gorica Radmilović, a moderator programa biće Milena Kulić.

U danima koji slijede, u Zmaj Jovinoj gimnaziji u Novom Sadu, drugoj po starini u Srba, monodramu “Svetlost koja život znači” po djelu Ive Andrića “Na Drini ćuprija” izvešće poznati dramski umjetnik Tihomir Stanić. Zatim, u Karlovačkoj gimnaziji, u kultnoj spomen-biblioteci, biće promovisan jubilarni 110. broj čuvenog lista “Branko” ove srednjoškolske obrazovne ustanove.

Na Svjetski dan poezije, 21. marta, pod motom “Pevam danju, pevam noću,/ pevam sele što god hoću”, kao centralni događaj, biće promovisane četiri pjesničke knjige “Brankovog kola”, štampane upravo za ovu priliku, za 194. rođendan Branka Radičevića. To su knjige: “Pesmice” Perice Markova, “Putnik sa tačkom” Ivane Stojić i “Veliko Toplo” Irene Plaović, a najinteresantnija za čitalačku publiku u RS biće knjiga “Zapisi za malteške hridi” Banjalučanina Gorana Gavrića Grge.

Nezavisne novine

Komentarišite

Your email address will not be published.