TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nikšić za ukidanje kantona i entiteta

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas u Sarajevu da BiH u budućnosti treba da ide putem ka "ukidanju kantona, i nakon toga ka državi regija, a ne entiteta".

Nikšić za ukidanje kantona i entiteta

“Imamo veoma skup državni aparat za malu zemlju kakva je naša i on je ekonomski neodrživ”, rekao je Nikšić tokom susreta sa državnim sekretarom za evropske poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Brunom Masaešom.

Nikšić je u razgovoru sa Masaešom ocijenio da je u ovom trenutku nerealno očekivati ustavne promjene, te naveo svoje viđenje da bi trebalo početi od rekonstrukcije Federacije BiH, a onda i cijele BiH.

Prema njegovim riječima, za to treba politička volja koje u ovom trenutku nema, saopšteno je iz federalne Vlade.

Na pitanje Masaeša da li je BiH spremna za kandidatski status za članstvo u EU, Nikšić je odgovorio da nije spremna posmatrajući ono što se sada postavlja kao uslov, te da zbog komplikovane strukture BiH, nikada i ne bi mogli biti.

“Međutim, mi pripadamo EU više nego neke zemlje koje su već u njenom sastavu. Zbog niza specifičnosti i svega onoga što se ovdje desilo u bliskoj prošlosti, BiH bi u Briselu trebalo da prihvate kao kandidata za članstvo”, kaže Nikšić.

On je izrazio nadu da će BiH uskoro biti u prilici da pokaže da će približavanjem EU biti dio rješenja, a ne stalni problem.

Masaeš je naglasio da će BiH na tom putu imati podršku Portugala, ali i njegovih kolega u zemljama Evropske zajednice.

Nikšić i Masaeš razgovarali su danas u Sarajevu o načinima na koje EU može pomoći BiH, posebno nakon katastrofalnih poplava koje su je zadesile u maju. Tokom susreta bilo je riječi i o ekonomskim, socijalnim i političkom pitanjima, a posebna pažnja posvećena je mogućim pravcima promjena ustava FBiH i BiH.

Nikšić je zahvalio na svemu što su članice EU do sada učinile na ublažavanju posljedica katastrofalne poplave koja je zadesila BiH, te izrazio uvjerenje da će donatorska konferencija sljedeće sedmice u Briselu doprinijeti znatnom ublažavanju tih posljedica.

Masaeš je najavio da će se Portugal, zajedno sa ostalim članicama EU, aktivno uključiti u ovu konferenciju i u granicama svojih mogućnosti pomoći BiH u saniranju šteta nakon velike prirodne nesreće.

Masaeš, koji boravi u radnoj posjeti BiH u okviru višednevne posjete zapadnom Balkanu, danas popodne susrešće se u Istočnom Sarajevu sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Komentarišite

Your email address will not be published.