TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nikolić položio vijenac na grob neznanog junaka na Avali

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas lovorov vijenac na Grob neznanog junaka na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Nikolić položio vijenac na grob neznanog junaka na Avali

Uz intoniranje himne Bože pravde, Nikolić je položio vijenac sa posvetom: “Junačkim precima, ponosni potomci – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić”.

“Sa ovog mesta, iz vaše žrtve, Srbija crpi snagu za put napred. Ne treba brinuti za sudbinu Srbije kojoj ste vi uzor”, napisao je Nikolić u poruci u spomen-knjizi.

Sa predsjednikom je u delegaciji bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine, u Srbiji je državni praznik i obilježava se nizom manifestacija širom zemlje.

VUČIĆ: VREME ZA NOVI KORAK

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Dan primirja u Prvom svjetskom ratu dan opomene i sjećanja na jednu od najvećih tragedija kroz koju je prošla Srbija i poručio da je vrijeme za novu etapu i novi korak u budućnost.

Vučić je istakao da je Srbija, odolijevajući brojnim izozovima kroz svoju prošlost uvijek birala naprednu stranu težeći slobodi, nezavisnosti i napretku, što ju je nerijetko stavljalo “u delikatan položaj koji je katkada vodio oružanom sukobu”.

On je podsjetio da je Prvi svjetski rat počeo napadnom “moćnih carstava na malu kraljevinu Srbiju” i istakao da “četiri ratne godine ispunjene stradanjem civilnog stanovništva i razaranjima, ali i velikih vojnih pobeda” obavezuju građane Srbije na borbu protiv stereotipa, nerazumijevanja i svakog oblika mržnje.

“Mi stanovnici ovog dela Evrope znamo šta znači kada netrpeljivost i mržnja postanu ključni činioci politike velikih i kada složeni međunarodni odnosi zahvate male evropske države poput Srbije”, rekao je Vučić.

On je istakao da je snaga Srbije u jedinstvu srpskog naroda, osjećaju odanosti otadžbini, idealima mira, nenasilja i saradnje i sposobnosti uočavanja sopstvenih grešaka i da hrabro iskorači u pozitivnom pravcu.

“Posebna mi je čast što su danas ovde i predstavnici onih zemalja koje smo do juče nazivali poraženima u Prvom svetskom ratu. Te zemlje su danas naši veliki prijatelji i sa njima gradimo zajedničku budućnost. Mnoge od njih danas, pre svega, u ekonomskom smislu su uspešnije od nas. To je dokaz da, kada radite marljivo i posvećeno, možete sve da postignete i za relativno kratko vreme”, zaključio je Vučić.

Vučić je poručio da snaga Srbije leži i u odlučnim i vrijednim građanima, svjesnim odgovornosti da stvaraju novu vrijednost u mnogim poljima javnog života i poručio da je vrijeme za novu budućnost, koja će zajednički biti uobličena u skladu sa potrebama građana Srbije.

“To nije samo odgovornost prema generacijama koje tek dolaze, nego i naša obaveza prema junacima Prvog svetskog rata, koji su stradali za slobodu i nezavisnost Srbije, a koje nikada ne smemo da obrukamo. Obraz je jedino što nema cenu”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije položio je vijenac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu sa natpisom na srpskoj trobojci “Besmrtnim herojima – Vlada Republike Srbije”.

Vijence su položili i predstavnici Vojske Srbije, grada Beograda i vojni izaslanici država saveznica i država protivnica u Prvom svjetskom ratu, a ceremoniji su prisustvovali visoki predstavnici ministarstava Srbije i strani ambasadori.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino stradalim tokom Prvog svjetskog rata.

Ambasadori, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u ovim zemljama, među kojima je i BiH, posjetiće tamo srpske vojne memorijale i mjesta stradanja iz perioda Prvog svjetskog rata i položiti lovorove vijence, a u državama gdje nema takvih memorijala prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama tih zemalja.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se kao znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obilježava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.