TV K3

android aplikacija

instaliraj

Ni previše vode nije zdravo

Šest do osam čaša vode dnevno može da nam pomogne da poboljšamo koncentraciju, podigne nivo energije, spriječi glavobolju i pomogne detoksikaciju organizma. Zato većina nas nosi flašicu vode u torbi.

Ni previše vode nije zdravo

Ipak, neki stručnjaci dovode u pitanje benefite koje voda ima po naš organizam. Oni tvrde da je unos više od dva litra vode dnevno i više nego što je tijelu potrebno. Neki čak tvrde da opsesija za vodom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme!

Sve je veći broj onih koji su počeli da prijavljuju zavisnost od vode. Ovi ljudi, nazvani akvaholičarima, ne mogu da zamisle dan bez vode.

Profesor Mark Vajtli, vaskularni hirurg, jedan je od onih koje brine preveliki unos vode. On tvrdi da nakon dužeg vremena unošenja velike količine vode, naš mozak će se navići na to i očekivaće svakoga dana isto.Koliko vode je previše?

Profesor Vajtli, koji je stručanjak i za hiperhidrozu, kaže da je pretjeran unos vode povezan sa problemima sa znojenjem.

“Jedna od prvih stvari koje pitam svoje pacijente je koliko vode piju. Kako se mnogo znoje, obično mi kažu da piju mnogo vode da bi nadoknadili njen gubitak iz organizma. Kada im kažem da povećan unos vode samo pogoršava situaciju, uvijek se iznenade. Ako pijete više vode nego što vam je potrebno tijelo će kroz znoj pokušati da izbaci taj višak”, objašnjava profesor Vajtli.

On tvdi i da velike količine vode pred spavanje mogu da poremete san.

“Kada spavamo naš mozak otpušta ADH, odnosno anti-diuretik hormon, da bi usporio funkciju bubrega i spriječio nas da noću često uriniramo. Ako popijete dvije čaše vode pred spavanje, ta dodatna tečnost će smanjiti uticaj anti-diuretik hormona na bubrege, pa ćete morati da ustajete noću da idete u toalet.

Njegova preporuka je da najmanje dva, a još bolje tri sata prije spavanja izbjegavate tečnost.

MOGUĆE JE UMRIJETI OD TROVANJA VODOM?

Žakelin Henson je 2008. godine, tokom rizorozne dijete zbog koje je popila četiri litra vode za svega nekoliko sati, umrla od trovanja vodom. Stručnjaci objašnjavaju da je ovako nešto moguće, jer ako unesemo preveliku količinu vode u jako kratkom vremenskom periodu, bubrezi ne mogu da brzo izbace toliko tečnosti.

KOLIKO VAM JE DNEVNO TEČNOSTI POTREBNO?

Najčešće ćete čuti preporuke da je potrebno unijeti dva litra vode dnevno. Voda nam jeste potrebna da bi bubrezi funkcionisali normalno i da ne bismo dehidrirali, ali nije jedina tečnost koju bi trebalo da unosimo. Iako bi trebalo da izbjegavate alkohol, koji vodi do dehidratacije, kao i sokove koji sadrže velike količine šećera, trebalo bi da pijete i druge tečnosti. Istraživnje sprovedeno u Švedskoj pokazalo je da nam je prosječno potrebno 2,5 litara vode, s tim što bi 500 mililitara trebalo da potiče od voća i povrća koje unosimo tokom dana.

KAKO DA ZNATE DA STE UNIJELI DOVOLJNO VODE?

Količina vode koja je nekom potrebna zavisi od građe tijela, okruženje u kome žive, ali i klimatskih uslova. Što ste krupniji i aktivniji to vam je potrebno više tečnosti. Takođe što je toplije napolju, to vam je potrebno više vode.

 

Atv

Komentarišite

Your email address will not be published.