Neverovatan „plutajući“ Luvr u Abu Dabiju

Posle decenije izgradnje, više od milijarde evra uloženih u projekat i dugotrajnog odabira eksponata „Luvr“ u Abu Dabiju gotovo je spreman za otvaranje. Muzej će od novembra posetioce oduševljavati postavkama, ali i izgledom!

Neverovatan „plutajući“ Luvr u Abu Dabiju

Ispostava „Luvra“ u Abu Dabiju zvanično će biti otvorena u novembru, gotovo 11 godina nakon što su Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali dokument o izgradnji.

Kako navodi emiratski list Nešenel (The National), muzej u prestonici UAE imaće 700 eksponata uglavnom pozajmljenih od „Luvra“ u Parizu i drugih francuskih muzeja.

Abu Dabi je Francuskoj isplatio 525 miliona dolara (445,2 miliona evra) na ime prava korišćenja naziva „Luvr“, a dodatnih 750 miliona dolara (636 miliona evra) otišlo je na angažovanje francuskih stručnjaka i menadžera zadušenih za umetnička dela. Reč je o prvoj ispostavi „Luvra“ van teritorije Francuske.

Poput sestrinskih muzeja, zdanje „Luvra“ u Abu Dabiju je umetničko delo. Smešteno je na ostrvu Sadijat i deluje kao da pluta u Persijskom zalivu.

Otvaranje muzeja odloženo je zbog ekonomskih trzavica u UAE izazvanih padom cene nafte, ali i kritikama zbog angažovanja radnika koji su bili malo plaćeni, navodi AP.

Građevinu krasi 180 metara visoka kupola koja se satoji od 8.000 metalnih delova. Dizajnirao je francuski arhitekta Žan Nuvel koji je istakao da je kupola glavni simbol arapske arhitekture.

Praznine u kupoli omogućavaju da svetlost ulazi tokom celog dana, a budući da posetilac ima utisak da je okupan sunčevim zracima efekat je nazvan Kiša svetlosti.

RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.