TV K3

android aplikacija

instaliraj

Neophodna suštinska decentralizacija

Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač smatra da je neophodna suštinska decentralizacija da bi Republika Srpska prevazišla situaciju u kojoj se nalazi, jer se, kako kaže, vlast ne ponaša isto prema svim lokalnim zajednicama.

Neophodna suštinska decentralizacija

Na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj su gradonačelnici/načelnici iz ove stranke iznijeli zaključke sa dvodnevnog zasjedanja na Mrakovici – učesnika SDS-ove konferencije za lokalnu upravu, Kovač je rekao da je konstatovano da najlošije prolaze one lokalne zajednice u kojima nije ista vlast kao na republičkom nivou.

“Na konferenciji smo razmatrali pitanja koja su, prema našem mišljenju, izuzetno aktuelna, a tiču se odnosa vlasti Republike Srpske prema svim lokalnim zajednicama u Srpskoj, ali i raspodjele sredstava između pojedinih nivoa vlasti u BiH i Republici Srpskoj”, naveo je Kovač.

On je naglasio da su gradonačelnici i načelnici dužni da na lokalnom nivou obezbijede ravnopravan status svakog stanovnika i osnovne uslove za život, a da se od Vlade Srpske očekuje da sve lokalne zajednice budu ravnopravne.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović smatra da kreditna zaduženost, nezaposlenost i broj penzionera pokazuju da je sadašnja strategija vođenja politike i ukupnog razvoja Srpske neefikasna.

On je naglasio da bi Vlada trebalo da se reformskim zahvatima, koji neće biti kozmetičke promjene, suoči sa realnim problemima i da stvori zamajac, prevashodno u realnom sektoru, stvaranju uslova da se privuku investicije, omoguće nova zaposlenja i sve ono što bi Srpsku trebalo da vrati na put stabilnog razvoja.

Prema njegovim riječima, SDS traži od Vlade da se izvrši fiskalna decentralizacija i uspostavi pravična raspodjela indirektnih poreza.

“Učinićemo sve napore da se razgraniče odgovornosti Vlade, ministarstava i institucija na republičkom nivou i svega onoga što su obaveze i za šta su zaduženi načelnici i gradonačelnici”, rekao je Latinović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić kaže da nema ništa protiv inicijative da se domovi zdravlja finansiraju putem trezora opština, ako će to pratiti dodatna finansijska sredstva.

“Međutim, iz dosadašnjeg iskustva vjerujemo da će tih sredstava sve više nedostajati, te će na taj način lokalna zajednica biti u problemu”, rekao je Savić.

Građani od lokalnih vlasti, naglasio je Savić, očekuju direktnu pomoć u rješavanju svojih problema.

“Zbog toga pozivamo Vladu Srpske da se ne bavi opštinama, nego pokretanjem ekonomije i podizanjem životnog standarda njenih građana”, rekao je Savić.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.