Nemanja Balešević stigao prvi do Časnog krsta u Derventi (FOTO, VIDEO)

January 19, 2020, 3:29 pm

Obilježavanje velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenje tradicionalno je obilježeno i u Derventi, a najbrži među sedam hrabrih plivača i jednom djevojkom, bio je petanestogodišnji Nemanja Balešević.

Prvi do časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi doplivao je petnaestogodišnji Nemanja Balešević, ujedno i najmlađi učesnik. Nakon izlaska iz hladne Ukrine, Nemanja je rekao da je danas po prvi učestvovao u plivanju za Časni krst i da je veoma srećan zbog toga.

“Bilo je hladno, ali je lijep osjećaj. Danas je veliki praznik i bila mi je želja da učestvujem.”, rekao je Balešević.

Među učesnicima ove godine bila je i dvadesetogodišnja Aleksandra Đurić iz Gornjih Palačkovac kod Prnjavora, koja kaže da joj duže vrijeme imala želju da pliva za Časni krst.

I ove godine Crkvena opština Derventa i derventska parohija organizovale su osveštanje Bogojavljenske vodice i plivanje za Časni krst, kao uspomenu i obilježavanje krštenja Gospoda našeg Isusa Hrista”, istakao je protonamjesnok Ilija Jović.

Povodom Bogojavljenja prvo je služena liturgija u Sabornom i Spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi. Nakon toga ulicama grada prošla je svečana litija. Časni krst od hrama do Starog mosta 17. put nosio je Stanoje Simić, a potom ga spustio u vodu, te je novčanim prilogom nagradio pobjednika, ali i ostale učesnike.

https://www.youtube.com/watch?v=fuHXp6PkbaE

Izvor: TV K3  http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *