TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nema većine: Vlast u tehničkom mandatu

Odlaskom Borislava Bojića i Safera Demirovića iz klubova SDS i SDA, parlamentarna većina se definitivno raspala, ali to do oktobarskih izbora neće izazvati veće potrese na nivou BiH.

Nema većine: Vlast u tehničkom mandatu

U to uverava većina poslanika državnog parlamenta, koji tvrde da usled novonastalih okolnosti fotelja Denisa Zvizdića na čelu Saveta ministara, ipak nije ugrožena, a i parlament će nastaviti da funkcionše od tačke do tačke.

Iako je njihov lider Fahrudin Radončić pre tri meseca najavio da će Zvizdić u aprilu otići sa mesta predsedavajućeg Saveta ministara BiH, u SBB sada kažu da je „Zvizdićeva posada izgubila kredibilitet“, ali da je nije pametno menjati nekoliko meseci pred izbore.

”Radončić je to rekao jer je video kako se razvija proces, a ne zbog toga što je mislio da ćemo nešto inicirati kada je reč o smeni. Bilo je vidljivo da dolazi do erozije rezultata i da se Savet ministara bavi samo tehničkim pitanjima, što će i nastaviti narednih meseci. Činjenica je da se parlamentarna većina osula i da Savet ministara nema podršku, kao i da bi u nekom normalnom demokratskom okruženju to podrazumevalo da abdicira, ali to se neće desiti, niti će doći do smene, jer se odnos snaga u Predstavničkom i Domu naroda BiH – isključuju. Predstavnički dom ima kapacitet da to u svakom trenutku uradi, ali je upitno da li može Dom naroda”, kaže poslanik SBB u Predstavničkom domu Fehim Škaljić.

Istovremeno, šef poslaničkog kluba SNSD u Predstavničkom domu Staša Košarac smatra da građani u protekle tri godine nisu imali nikakve koristi od Saveta ministara na čijem je čelu bio kadar SDA Denis Zvizdić.

”Zvizdić i njegov stranački šef Bakir Izetbegović deo su propalog projekta jednog broja zvaničnika Evropske unije i SAD, koji su pre tri i po godine modelovali nefunkcionalnu i izrazito neuspešnu vlast u zajedničkim institucijama. Zato Zvizdić, koji može biti smenjen u svakom trenutku i čija pozicija danas zavisi od dobre ili loše volje većine poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, nema prava da drži lekcije bilo kome”, izjavio je Košarac.

Opozicione političke stranke u parlamentu BiH trenutno imaju 23 poslanika, a vlast samo 19.

Najveće osipanje je bilo u SDA čiji klub su od početka mandata napustila četiri poslanika.

Upitan Izborni zakon

U sadašnjoj situaciji jedino je upitno na koji način će se u parlamentu BiH obezbediti dovoljno ruku za izmene Izbornog zakona, što se smatra strateškim zadatkom koji je pred domaće političare postavila i međunarodna zajednica.

”Odlazak dvojice poslanika iz njihovih klubova usložnjava situaciju u parlamentu, ali što se tiče većine, ona nije ni ranije funkcionisala, već od tačke do tačke. Izborni zakon je nešto što ne predstavlja samo temu koja je stvar parlamentarne većine. Bilo bi dobro da se za njega obezbedi širi konsenzus, a u tome svako nosi svoj deo političke odgovornosti”, navodi Krišto.

RTVBN

Komentarišite

Your email address will not be published.