TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nema dogovora sa Vladom Srpske (VIDEO)

Nema dogovora sa Vladom Srpske (VIDEO)

Predstavnici sindikata, poslodavaca i vlade ponovo nisu uspjeli da se dogovore. Ovaj put sporni su bili akcioni planovi zapošljavanja za prošlu i ovu godinu koji su vraćeni na doradu jer nisu zadovoljavali kriterijume sindikalaca i  poslovne zajednice. Vladini predstavnici nisu imali komentar, ili barem nisu htjeli da ga podijele s novinarima.

Poslodavci i sindikat ovaj put su na istoj strani. Akcioni planovi zapošljavanja za prošlu i ovu godinu nisu dobili podršku jer nisu uvaženi njihovi zahtjevi. Problem je, tvrde, jer je predstavnik ministarstva rada branio ove izvještaje ne želeći da prihvati stavove druge dvije strane koje smatraju da je Zavodu za zapošljavanje potrebna reforma.

„Ako imamo ovakav način rada u Zavodu za zapošljavanje, ako imamo ovakav način trošenja sredstava koje plaćaju radnici za vrijeme nezaposlenosti teško da ćemo mi doći do toga da možemo povećati naknadu za one radnike koji su zaista ostali bez posla da prežive period kada ne rade do trenutka kada će zavod ponovo djelovati u poslovnoj zajednici i pronaći mogućnost da taj radnik dobije posao“, tvrdi Ranka Mišić, predsjednik Saveza Sindikata RS.

„Nema puno zainteresovanih za rad u realnom sektoru. Zašto je to tako,  ne možemo znati jer ima preduzeća koja imaju značajno veće plate nego što je to u javnom sektoru, a nažalost imamo situaciju da imamo sredstva za zapošljavanje, slobodna radna mjesta a biroi su nam puni ljudi koji nemaju posla“, ističe Dejan Mijić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca.

Polemiku je ponovo izazvala činjenica da su plate u realnom sektoru preniske i da nemaju tendenciju povećanja.

“Ako se uskoro ne potpiše opšti kolektivni ugovor i ne pokuša zaustaviti masovan odlazak mladih u inostranstvo, kroz nekoliko godina nećemo imati kome taj ugovor ni ponuditi, poručuju iz Sindikata.

Poslodavci tvrde da ni oni nisu zadovoljni stanjem u realnom sektoru, ali da je pomak vidljiv otkad je najniža plata povećana za 15 maraka.

“Zahtjev sindikata poslodavcima i Vladi je da ističe vrijeme, da se ozbiljno povećaju plate. Radna snaga odlazi  pozivamo ih da konačno sjednu sa nama za sto da uredimo kolektivnim ugovorom prava radnika kako bi smo pokazali da i poslodavci i vlada brinu o radnicima i njihovom ostanku na ovim prostorima“, poručila je Ranka Mišić.

Mijić je naglasio da očekuje da će doći do smanjenja doprinosa i da će biti vraćena sredstva iz ovog dijela podsticaja za zapošljavanje, navodeći da je i poslovna zajednica opredijeljena da sva ta sredstva usmjeri na povećanje plata.

Predstavnici Vlade Republike Srpske nisu željeli da komentarišu stavove sindikata i poslodavaca pa su ovaj put izbjegli novinare.

BN televizija

Komentarišite

Your email address will not be published.