Nekoliko znakova koji ukazuju da ste žrtva emocionalnog zlostavljanja

January 11, 2020, 9:09 am
Naime, partneri koji su emocionalno nasilni obično djeluju zaljubljeno i pažljivo sve dok ne “pobijede” žrtvu. Uskoro i sama žrtva počinje da primjećuje taktike zlostavljanja kao što su vrijeđanje, kritiziranje, ponižavanje i uskraćivanje naklonosti.

Takva ponašanja, koja se često događaju iza zatvorenih vrata, postupno slabe samopouzdanje žrtve, čineći ih ranjivijim za buduće zlostavljanje.

Ponižava vas u javnosti

Vaš partner može vas ponižavati pred prijateljima i optužiti ih da su previše osjetljivi ako mu kažu da im to smeta. Psiholozi se slažu da poniživački komentari izgovoreni šaljivo su izraz nepoštovanja prema partneru.

Nemate samopouzdanja

Nekada ste bili puni samopouzdanja ali u posljednje vrijeme sve češće se omalovažavate riječima “kako sam glupa”, ” u posljednje vrijeme ne znam šta mi je jako sam zaboravna” ili “ništa ne mogu dobro uraditi”.

Ovo može ukazivati da ste u vezi u kojoj ste emocionalno zlostavljani jer je vaš partner često kritičan prema vama.

Krivite sebe

Osobe koje su emocionalno zlostavljane stalno žale i izvinjavaju se za male greške pa čak i za stvari za koje nisu krive. Osim toga vaš partner zahtijeva da mu se stalno javljate porukama. On upravlja koliko možete ostati vani s prijateljima.

U ovakvim vezama zlostavljači svoju žrtvu često pokušavaju odvojiti od porodice. Za nju uvijek ima neki negativan komentar i ubijeđuje vas kako vam porodica nije potrebna.

Kllix

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *