Neki računari će sporije raditi pod Windowsom 11

October 12, 2021, 6:42 am

Novi Windows 11 je, od prošle nedjelje, zvanično je dostupan za preuzimanje, ali sudeći po objavi AMD-a, čini se da novi operativni sistem stvara probleme korisnicima nekih AMD Ryzen procesora, zbog kojih performanse u nekim slučajevima padaju i do 15 odsto.

Windows 11 može da prouzrokuje da se latencija L3 cache procesorske memorije utrostruči, zbog čega pogođeni programi rade lošije za 3 do 5 odsto, dok kod nekih eSports video igara može da se primjetiti pad performansi od 10 do 15 odsto.

Osim toga, kompanija prijavljuje da se UEFI CPPC2 (“preferred core”) ne može da se dodijeli ni najbržem jezgru procesora, što takođe pogoršava performanse, pogotovo kod onih zadataka koji zahtijevaju više pocesorske snage, prenosi Telegraf.

Uticaj na performanse bi mogao da bude izraženiji kod procesora sa više od osam jezgara i TDP-om (maksimalna količina toplote koju računar može da proizvede) većim od 65W, navode iz AMD-a i ističu da će ovaj problem biti ispravljen softverskim ažuriranjem koje se očekuje već ovog mjeseca.

Nezavisne novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *