NATO: BiH u MAP-u ali to ne prejudicira buduće članstvo u vojnom savezu

January 31, 2020, 7:20 pm

Pristupanje BiH Akcionom planu za članstvo /MAP/ ne prejudicira odluku o članstvu u NATO savezu u budućnosti, saopšteno je iz sjedišta NATO Alijanse u Briselu i navodi se da su reforme na polju odbrane jedna od ključnih pitanja za saradnju.

Saradnja BiH sa NATO-om predviđena je Programom reformi, navode iz ovog vojnog saveza, dodajući da je ta saradnja obostrano korisna.

– BiH mora da nastavi sa demokratskim i reformama na polju odbrane kako bi ispunila svoje težnje ka punopravnom članstvu u NATO-u, navodi se u tekstu, koji je danas objavljen na zvaničnom sajtu ove vojne organizacije u odjeljku “Odnosi sa pojedinačnim partnerskim zemljama”. –

U tekstu se podsjeća da je BiH jos 2010. godine pozvana da se pridruži MAP-u.

Prema posljednjim ažuriranim podacima na stranici NATO-a, među državama koje se nalaze u MAP-u trenutno su BiH i Sjeverna Makedonija.

Podsjecamo da Sjeverna Makedonija uskoro treba postati punopravi član NATO-a čim Španija kao jedina preostala zemlja ratifikuje sporazum a za njom bi vrlo brzo mogao uslijediti i poziv za Bosnu i Hercegovinu da postane punopravni član ove vojne organizacije.

Izvor: Srna/ Vijesti.ba/ www.nato.int http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *