TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nastavlja se haos na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Nastavlja se haos na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Strasti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu se ne smiruju. Rukovodstvo ove visokoškolske ustanove uspjelo je da zavadi i podijeli čak i studente.

Kao odgovor na zahtjev predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu da rektor Stevo Pašalić preda dužnost novoizabranom rektoru Branku Krsmanoviću, grupa studenata danas je, navodno, spontano izašla sa transparentima “Ne damo Univerzitet”.

“Mi ćemo okupiti hiljadu studenata ispred zgrade Rektorata”, poručuje student Filozofskog fakulteta u Palama Uroš Bjelica, ali dodaje da to neće biti protesti niti će se ponašati ,,šibicarski” kao neki tzv. predstavnici studenata.

Njegov kolega Filip Matić tvrdi da je došlo vrijeme da shvatimo da su, kako kaže, tzv.predstavnici studenata destruktivni faktor u Republici Srpskoj.

Iako studenti negiraju politički uticaj, fraze “destruktivni elementi”, “izdajnici” i “rušitelji Republike Srpske” neodoljivo podsjećaju na već viđenu predizbornu retoriku. Uvidom u “Fejsbuk” profile tih mladih ljudi, na kojima dominiraju fotografije sa SNSD-ovih stranačkih skupova i aktivnosti, stvari postaju jasne.

U istom stilu je i priča pojedinih dekana.

“Ovo što pokušavaju da urade tzv. predstavnici studenata je direktan atak na Ministarstvo za visoko obrazovanje Republike Srpske i na ministra Rajčevića”, tvrdi dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milan Kulić i dodaje:

“Dokle ćemo ovo da trpimo. Pojedine studentske vođe su prešle crvenu liniju.”

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment iz Trebinja Dušan Jokanović poručuje da oni, kao ozbiljni ljudi, dekani i prorektori imaju obavezu prema akademskoj zajednici i široj društvenoj zajednici da se oglase.

,,Mi moramo da se borimo za ovo što nam je Bog dao, da budemo na ovim funkcijama”, kaže Jokanović.

Ovi, kako reče profesor Jokanović, bogom dani dekani i rektori, tvrde da je studentsko rukovodstvo Univerziteta nelegalno, zbog čega su raspisali nove studentske izbore.

,,Kada se izaberu legalni predstavnici studenata, stvoriće se uslovi za imenovanje novih članova Senata i Upravnog odbora univerziteta”, poručije prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić i dodaje da će sarađivati samo sa legalno izabranim studentima.

Možda je ovo i suština problema, izbor novog Senata koji će, kako se neki nadaju, poništiti odluku o izboru novog rektora.

Konkretni koraci u tom pravcu već su preduzeti. Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić, kojeg Senat Univerziteta 28. decembra prošle godine nije izabrao za novog rektora, već je povjerenje iskazao profesoru Branku Krsmanoviću, predao je žalbu na tu odluku.

“O tome će se izjasniti sud, a ja sam siguran da je zakon na mojoj strani”, tvrdi Kulić.

I novi ministar ima slična razmišljanja. Duboko je razočaran stanjem na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i tvrdi da je odluka o izboru novog rektora čudna. Nije zadovoljan ni aktuelnim.

“Nisam zadovoljan radom Steve Pašalića. Smatram da je najodgovorniji za stanje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu”, poručuje Rajčević.

Ministar Rajčević takođe smatra da je rukovodstvo Studentskog parlamenta neregularno te da se, kako kaže, bore za partikularne interese, a ne interese studenata.

Prozvani studenti odgovaraju da se novih izbora ne boje, ali i oni traže zakonito postupanje.

Studentski parlament najavljuje tužbe, protiv još uvijek aktuelnog rektora Pašalića i pojedinih prorektora.

Traže da se ispita skandal sa plagijatima Steve Pašalića koje danas niko, pa ni ministar, nije pomenuo.

Zahtijevaju da se sankcioniše nepotizam, odnosno zapošljavanje supruga, djece, braće i sestara prorektora i dekana.

Insistiraju i na finansijskoj kontroli trošenja blizu milion maraka sa računa međunarodnih projekata te isplate nekoliko stotina hiljada maraka za dnevnice, razne troškove i naknade.

(BN TV)

Komentarišite

Your email address will not be published.