Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Kalinoviku

January 14, 2020, 8:02 am

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Na ročištu održanom 17. decembra svjedok Tužilaštva BiH Edin Čajić rekao je da je iz komandnog mjesta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH na Zvekuši u blizini Konjica, po naredbi komandanta korpusa Ramiza Drekovića privremeno prebačen na istureno komandno mjesto na Bjelimićima, gdje je kao stručno lice artiljerije pomagao tadašnjem komandantu Hamidu Selimoviću.

Čajić je potvrdio je da je na području Bjelimića bilo artiljerijsko oružje, dodajući da se samo sjeća haubica od 122 i 105 milimetara.

– Domet haubice 122 milimetra sa sedam punjenja bio je 16-17 kilometara, dok je haubica 105 milimetara dosezala 11 kilometara. Problem je bio nedostatak municije, pa se ona nije mogla koristiti mimo naredbe – posvjedočio je Čajić.

Svjedok je rekao da je tokom skoro mjesec i po dana provedenih na tom području, linija razdvajanja išla od kanjona Neretve do južnih padina Treskavice, dodajući da je neki rejon imao više ciljeva.

– Kada je artiljerija djelovala izvještaj o izvršenom zadatku se, zbog specifične situacije, podnosio telefonom. Tu nema nekih dokumenata – izjavio je Čajić.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

(Srna – Foto: Ilustracija) http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *