TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu
Sud BiH za danas je zakazao nastavak suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.

Za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Na ročištu održanom 14. novembra, zaštićeni svjedok Tužilaštva “K”, koji je radio u Federalnoj obavještajno-bezbjednosnoj službi rekao je da mu je 2004. godine došao izvor i ispričao da je /Nedžad/ Herenda nosio “hekler” i rekao: “Јa sam ih sve pobio”.

Ovaj svjedok je naveo da mu je izvor rekao i da je u blizini bio i Amir Međić, kojeg je viđao u Državnoj bezbjednosti.

Svjedok “K” je naveo da je od tog izvora dobio informaciju da je likvidirano 11 ljudi. O tim saznanjima je napravio službenu zabilješku, ali ne zna da li su informacije dalje provjeravane i da li je neko razgovarao sa Herendom i Međićem.

On je izjavio da mu je taj izvor rekao i da je zarobljene vojnike doveo Davor Matić, mada se, kako je naveo, o tome pričalo i nedugo nakon ubistava 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

(SRNA)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.