TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nastavak suđenja Mahmuljinu

Nastavak suđenja Mahmuljinu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Tokom proteklog ročišta, 3. jula, Tužilaštvo je svjedoku odbrane Ferziji Babiću predočilo dokument prema kojem su pripadnici odreda “El mudžahedin” zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske odsijecali glave, to snimali i snimke slali u inostranstvo.

U izvještaju koji je sačinio svjedok odbrane, nekadašnji načelnik Sektora državne službe bezbjednosti Zenica, a o čijem sadržaju se preporučuje da bi trebalo obavijestiti i komandanta Trećeg korpusa, potvrđeno je da su zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske čerečili i mučili na razne druge načine, te da su sve to snimali i slali u inostranstvo.

Odgovarajući na pitanje tužioca Sedina Idrizovića da li je o sadržaju izvještaja upoznao Mahmuljina, svjedok Babić je rekao da nije jer to nije smio, navodeći da je njegova dužnost bila da isključivo izvještava nadređene u centrali u Sarajevu.

– Ja ne znam da li je neko sa vrha o tom dokumentu upoznao komandanta Trećeg koprusa. Moja služba je samo po naredbi i preporuci sa vrha mogla nekoj drugoj službi proslijediti neku informaciju – pojasnio je Babić.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Komentarišite

Your email address will not be published.