Nastavak suđenja Mahmuljinu

November 28, 2018, 7:16 am

Saslušanjem svjedoka odbrane pred Sudom BiH biće nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Na ročištu održanom 14. novembra svjedok odbrane Haso Ribo rekao je da tokom operacije “Farz” nije vidio pisane izvještaje ni čuo informacije o ratnim zarobljenicima.

Ribo, nekadašnji načelnik Odjeljenja za operativne i nastavne poslove Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, rekao je da je operacija “Farz” počela 10. septembra 1995. godine i da je na terenu bilo nekoliko sastanaka sa komandantima, ali da niko nije pominjao probleme sa ratnim zarobljenicima.

On je objasnio kako su tekli planovi za ovu operaciju, te da je Mahmuljin donio naredbu potčinjenim jedinicama u vezi sa tom akcijom, a da je na komandantima tih jedinica dalje bio zadatak da razrade planove sa sebi potčinjenim.

 

(SRNA)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *