TV K3

android aplikacija

instaliraj

NASA sprema hakerski napad

Robotsko vozilo "Oportjuniti", koje istražuje površinu Marsa duže od deset godina, suočilo se sa kvarom memorije, koji će NASA pokušati da prevaziđe hakerskim upadom u robotov softver.

NASA sprema hakerski napad

Vozilo sa šest točkova počelo je da se konstantno resetuje zbog nemogućnosti da zapiše telemetrijske podatke u trajnu memoriju.

Robot potom pokušava da zapiše informacije u radnu memoriju, ali ona se briše svaki put kada se vozilo isključi i ponovo uključi na početku novog radnog dana.

Inženjeri koji upravljaju “Oportjunitijem” smatraju da je ovo posljedica starosti opreme ugrađene u vozilo, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci sada planiraju hakerski upad u softver ovog istraživačkog robota da bi prevazišli problem “amnezije”, odnosno situaciju u kojoj “Oportjuniti” ne može da zapamti šta je uradio.

NASA je saopštila da problem postaje sve ozbiljniji, pošto memorijski kvar izaziva resetovanje rovera, a on u nekim slučjevima prestaje da komunicira sa kontrolom misije.

Inženjeri će pokušati da izmijene roverov softver, tako da on ignoriše neispravni dio memorije i umjesto toga zapisuje podatke na zdravu memoriju.

Drugo robotsko vozilo “Kjuriositi” lansirano je ka Marsu 2011. godine, a na njega se spustilo u avgustu 2012. godine.

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.