NASA kupila još jedno mjesto u raketi Soyuz, potpisan milionski ugovor

May 13, 2020, 7:08 am
NASA je kupila još jedno mjesto koje će omogućiti američkom astronautu da otputuje u svemir, a lansiranje je planirano za jesen. Ove informacije su stigle u vrijeme kada se SpaceX priprema za prvo lansiranje s posadom planirano za ovaj mjesec.

“Ugovor je potpisan te je osigurano mjesto za američkog astronauta u raketi Soyuz koja će biti lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici u jesen ove godine”, saopćio je Roscosmos.

Ruska agencija nije otkrila koliko je Washington platio mjesto u raketi jer se radi “komercijalnoj tajni”, ali je NASA saopćila novinarima da je ugovor vrijedan 90,25 miliona dolara te uključuje troškove leta, trening i usluge prije i poslije lansiranja.

SpaceX se priprema za lansiranje prema ISS-u koje će biti obalvjeno 27. maja. Bit će to historijska misija za ovu kompaniju jer se radi o prvom letu s posadom koju će činiti Doug Hurley i Bob Behnken. Oni će otputovati u svemir u kapsuli Crew Dragon postavljenoj na vrh rakete Falcon 9. Ovisno o performansama opreme, oni će u svemiru ostati između jednog i četiri mjeseca, a nakon toga će ih zamijeniti četveročlana posada.

Bit će to prvo lansiranje s posadom na američkom tlu od 2011. godine kada je NASA ugasila svoj šatl program zbog čega su njeni astronauti koristili ruske rakete, a agencija plaćala milione dolara po sjedištu, piše Russia Today.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *