Namirnice koje pogoršavaju prehladu: Izbjegavajte prženu hranu i kupovne sokove!

December 4, 2014, 8:58 am

 

 

Svi znaju da se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili supe osećamo mnogo bolje. Ali, postoje određene namirnice koje nisu saveznici u borbi protiv prehlade, već mogu dodatno da pojačaju simptome.

 

  1. Kupovni voćni sokovi

Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove. Naime, takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne sudove i “krade” vitamine iz tela, pa samim tim slabi imunitet.

  1. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za oslabljeno telo. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teške za probavu i mogu značajno da poremete probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

  1. Kafa

Kada smo bolesni, trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik, što može da izazove dehidrataciju već oslabljenog organizma.

  1. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu da iritiraju već bolešću oštećenu sluzokožu, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse pre iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

  1. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol “tera” tečnost iz tela i samim tim može da uzrokuje dehidrataciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

  1. Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *