TV K3

android aplikacija

instaliraj

I nakon Sutorine – Malinjak!

Dok pitanje polaganja prava nad Sutorinom, regijom u trebinjsku zaleđu, koje je opteretilo odnose BiH i Crne Gore, nije još institucionalno ni kulminiralo, moguć je novi zahtjev iz BiH za preispitivanje vlasništva nad još jednim dijelom crnogorske teritorije!

I nakon Sutorine – Malinjak!

Hanka Vajzović, poslanik DF-a u parlamentu BiH, podnijela je amandman na već postojeću Rezoluciju o Sutorini kojim, međutim, traži “utvrđivanje ispravnosti ugovorom utvrđene granice između BiH i Crne Gore na granici općina Foča i Pljevlja (područje Malinjaka)”.

Samo ovo pitanje nanovo je uzburkalo duhove u institucijama BiH, ionako podijeljenim po ideološkim, nacionalnim i interesnim šavovima. No, čini se da su Sutorina i sada Malinjak, kao nikada prije dale bh. parlamentarcima dovoljno osnova za razmišljanje i donošenje vlastitih stavova koji se, u nekim slučajevima, i razilaze sa stavovima njihovih političkih centrala.

Mišljenja su i stranački podijeljena. Tako Borislav Bojić, poslanik SDS-a u parlamentu BiH, navodi da amandman Vajzovićeve nije još vidio, ali da je to i logično, “jer Rezolucija o Sutorini još nije prihvaćena”.

“Niko mi nije ni rekao da postoji taj amandman. Međutim, u roku od mjesec Ustavno-pravna komisija će organizovati javnu raspravu o Sutorini sa ekspertima, tako da će gospođa imati priliku da iznese svoj stav”, kaže Bojić.

Lazar Prodanović, član Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma (SNSD) pak smatra da je “Bećirevićeva rezolucija doživjela fijasko”.

“A u vezi s tim područjem Malinjaka, ono što se zna jeste da je u toku pregovora radnih grupa BiH i Crne Gore usaglašeno da linija razgraničenja bude jedan potok između tih opština, i to je to”, ističe Prodanović.

On poziva Predsjedništvo BiH “da konačno uputi prijedlog sporazuma o razgraničenju između BiH i Crne Gore u parlament BiH”.

“Ukoliko bi se na sjednici neki od članova Predsjedništva tome usprotivio, on ima mogućnost povlačenja vitalnog nacionalnog interesa. Ali ovako kako stvari sada stoje, iz Predsjedništva se šalje ‘vruć krompir’ parlamentu i ulazimo u sukob s Crnom Gorom. Sutorina nije naša i u bilo kakvoj arbitraži ne bismo imali nikakve šanse”, smatra Prodanović.

Za razliku od njegovih kolega, Sadiku Ahmetoviću, poslaniku SDA u parlamentu BiH, dobro je poznato i pitanje Malinjaka. On naglašava da je, prema njegovim informacijama, to teritorija BiH!

“Područje Malinjaka je de fakto na teritoriji BiH, ali to šumsko bogatstvo eksploatiše Crna Gora. Naravno, to treba i zvanično utvrditi, ali najprije treba vidjeti kako će se proći Rezolucije o Sutorini”, zaključuje Ahmetović.

O ovom pitanju, interesantno, već bruje i crnogorski mediji, što dovoljno govori da su u ovoj susjednoj državi ozbiljno shvatili zahtjeve bh. strane za konačno utvrđivanje granice i vraćanje dijelova njihove teritorije pod jurisdikciju BiH, što svakako može dugoročno opteretiti odnose dvije države.

Ambasadori i dalje na “čekanju”

Nakon što je zbog pitanja Sutorine crnogorski predsjednik Filip Vujanović prije nekoliko mjeseci odlučio da ne šalje novog ambasadore Crne Gore u Sarajevo, Predsjedništvo BiH odgovorilo je istom mjerom. Kako saznajemo, bh. ambasador u Crnoj Gori i dalje je u Sarajevu na konsultacijama, nakon što je donesena protumjera da on bude privremeno povučen iz Podgorice.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.