Nakon MEVZA lige, Odbojkaški savez BiH stopirao odlazak i u Evropu

August 3, 2020, 7:47 am

BiH u novoj sezoni neće imati predstavnike u evropskim takmičenjima. Čelnici Odbojkaškog saveza BiH nakon rampe bh. klubovima u regionalnoj MEVZA ligi nisu prijavili ekipe ni za učešća u takmičenjima pod okriljem CEV-a, što je svojevrstan presedan u širim okvirima.

Rok za prijavu ekipa u evrotakmičenja bio je 1. avgust, a “bh. odbojkaškoj vladi” nije palo na pamet da pronađe kompromis, te su ovom odlukom definitivno dokazali da ne rade u interesu klubova. Podsjetimo, raskol unutar OS BiH uslijedio je nakon prekida sezone zbog pandemije virusa korona kada nije postignut dogovor kako zaključiti sezonu. Prvaci nisu proglašeni, tabele nisu verifikovane, a predsjednik Alija Fatić bio je izričit ukoliko se njegov prijedlog ne prihvati (predlagao da se proglase prvaci iako timovi nisu imali jednak broj utakmica) da neće niko igrati Evropu, jer nema na osnovu čega da prijavi klubove. Treba istaći da i neke druge federacije u Evropi nisu proglasile prvake, ali će klubovi ipak igrati na međunarodnoj sceni.

“Nema ništa od Evrope, niko nije glasao za tabelu, nema prvaka i to je završena priča. Nema više izjava telefonom”, kazao je Fatić.

U OK Banjaluka volej, koja je po kvaliteti trebalo da bude jedan od predstavnika u CEV takmičenjima, nisu krili razočaranje ovakvim ishodom.

“Ovo je generalno veliki gubitak. Prekinut je uspon rasta bh. odbojke u svakom smislu, profesionalizacije odbojkaške priče. Sve je ovo tužno i smiješno jer još nismo dobili nikakvu informaciju iz Saveza, a koliko ja znam klubovi nisu prijavljeni za Evropu”, kaže sportski direktor Banjaluka voleja Draško Madžar i dodaje:

“Dok se druge federacije bore da imaju što više mjesta u CEV takmičenjima, šest klubova iz BiH biće uskraćeno da se takmiči na najvećoj razini. Mislim da se sve moglo drugačije riješiti i da bismo mi klubovi između sebe našli kompromis i vidjeli ko može, a ko ne može igrati Evropu”.

Iz Banjaluke su bili najglasniji u osudama na račun OS BiH (posebno na predstavnike OS RS), u kojem očito ne žele da preuzmu bilo kakvu odgovornost, a kamoli da podnesu ostavke. Madžar je naglasio da će uskoro zasjedati Skupština kluba, kada će biti odlučeno hoće li se Banjaluka volej naredne sezone takmičiti u Premijer ligi BiH.

“Mi smo izašli pošteno u javnost i na pres-konferenciji rekli šta nam smeta. Ništa nije pokušano da se nađe kompromis, uradi nešto i da se ne brukamo”, zaključio je sportski direktor Banjalučanki.

Izvor: Nezavisne novine 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *