Najskuplje grožđe na svijetu

October 5, 2019, 7:37 am

Postoje stotine vrsta grožđa kultivisanih u Japanu, ali samo je jedna toliko poznata da se prodaje za stotine dolara (i to je cijena individualnih grozdova, ne cijele stabljike).

Rubinski rimljanin je proizveden u Japanu i smatra se najskupljim voćem na svijetu. Priča ove vrste grožđa je počela 1995. godine, kada su farmeri grožđa iz Išikanave odlučili stvoriti vrstu velikog crvenog grožđa. U testno polje je posađeno 400 eksperimentalnih sadnica i dvije godine kasnije počele su rađati. Ipak, od tih 400, samo se za četiri ispostavilo da je u pitanju crveno grožđe, a samo je jedna sadnica bila ocijenjena kao dovoljno vrijedna i sa dovoljno velikim plodovima da zadovolji očekivanja farmera. Tokom sljedećih 14 godina naučnici su selektivno rasijavali i uzgajali ovu vrstu grožđa, konstantno uvećavajući veličinu, boju, ukus i lakoću kultivacije. Danas se rubinski rimljanin smatra blagom Išikinave.

Ubrzo nakon prikazivanja javnosti, 2008. godine, ova vrsta grožđa se pojavila na internacionalnim naslovnicama nakon što se stabljika od 700 grama prodala za 10.000 jena (910 dolara). To je cijena od 26 dolara po grozdu. Već tada, ova vrsta je počela dobijati reputaciju najskupljeg grožđa na svijetu, a ta reputacija je cementirana osam godina kasnije, kada je stabljika sa 26 grozdova prodata za 1,1 milion jena (11.000 dolara), što je cijena od 370 dolara po jednom grozdu. Iako rubinski rimljanin opisuje čitavu sortu grožđa, istina je da svaka stabljika mora imati vrlo specifične osobine da bi se smatrala vrijednom tog imena. Na primjer, svaki grozd na stabljici mora biti težak barem 20 grama i imati barem 18% šećera u sebi. Takođe postoji i premium klasa, za koju važe čak i stroži standardi. Da bi pripadalo premium klasi, ovo grožđe mora biti teško preko 30 grama po grozdu i cijela stabljika mora biti teška barem 700 grama. Drugim riječima, mora biti savršeno.

(Odditycentral-Foto: N.N)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *