TV K3

android aplikacija

instaliraj

Najmanje dvoje mrtvih u napadu na univerzitet u Keniji

Naoružani muškarci upali su rano jutros na univerzitetu u Garisi na istoku Kenije, pucajući na sve na koje su naišli u hostelima kampusa, pri čemu su najmanje dvije osobe ubijene, a desetine ranjene, javili su kenijski mediji.

Najmanje dvoje mrtvih u napadu na univerzitet u Keniji

Postoje navode da su naoružani napadači uzeli i taoce, ali oni još nisu potvrđeni, javlja Bi-Bi-Si.

Svjetski mediji prenose različite informacije o broju ranjenih – od sedam kako navodi Si-En-En, do 30, koji su prebačeni u bolnicu, a od kojih je četvoro teško povrijeđeno, kako prenose kenijski mediji pozivajući se na kenijski Crveni krst.

Iz zgrade univerziteta, koju su okružili pripadnici policije i vojske, mogu su se čuti pucnji i ekplozije, prenio je AP, pozivajući se na policijske izvore.

Za sada nijedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su somalijski militantni pripadnici grupe al-Šabab često izvodili napade u Keniji u protekle četiri godine, navodi Bi-Bi-Si.

Kenijska Nacionalna policijska služba je saopštila da su naoružani napadači upali u kampus pucajući najpre u čuvare, nakon čega je došlo do žestoke razmjene vatre sa policajcima koji obezbjeđuju studentske hostele, ali su napadači ipak uspjeli da uđu u univerzitetski kompleks.

Očevici su rekli lokalnim medijima da su napadači upali u džamiju univerziteta u vreme jutarnje molitve.

Iz jedne od zgrada u okviru kompleksa izlazi dim, navode očevici.

Garisa, koja se nalazi 150 kilometara od granice sa Somalijom, naseljena je velikim brojem kenijskih Somalaca, podsjeća Bi-Bi-Si.

Somalijska islamistička grupa al-Šabab ranije je organizovala više napada u Garisi i širom Kenije, počev od 2011, ukljućujući najpogubniji napad na tržni centar “Vestgejt” u prestonici Najrobiju 2013. godine, kada je ubijeno 67 ljudi.

Oni su organizovali napade kao odmazdu zbog toga što je Kenija slala svoje vojnike u susjednu Somaliju.

Al-Šabab se bori za stvaranje islamske države u Somaliji, a i SAD i Velika Britanija su zabranile ovu organizaciju kao terorističku grupu.

 

(agencije)

Komentarišite

Your email address will not be published.