Najjezivija “šuma paukova” na svijetu

July 20, 2016, 6:20 pm

Smatra se, naime, da normalna pojava masovne migracije beba ovih životinjica, koje pripadaju grupi zglavkara, uzrokuje nastanak “prekrivača” zelenih površina, koja podsjeća na mraz, prenosi portal Vajralnova.

Kako se navodi, zastrašujući prizor prekrivene trave i drveća ogromnim paukovim mrežama, poput scene iz horor filma, natjerao je mještane da izbjegavaju posjetu šumi u vrijeme “selidbe” paukova na različite strane.

Mnoštvo mladih paukova koristi tehniku poznatu kao “baloniranje” kojom se prepuste vjetru koji ih odnosi na neka druga mjesta gdje se nastanjuju.

Paukovi tako mogu putovati kilometrima leteći, pa zato svaki kontinent i svaka zemlja ima paukove, čak i Antarktik, na kome, doduše, ne uspijevaju da opstanu dugo zbog nepogodne klime.

Inače, neke paukove su istraživači pronašli kako lete 2,4 kilometra u vis, a zanimljivo je da je “baloniranje” takođe razlog zašto su oni jedini oblici života na novoformiranim vulkanskim ostrvima.

– Ako mislite da je pronalaženje pauka u uglu sobe zastrašujuće iskustvo, budite srećni što ne živite u ovim krajevima -poruka je ovog portala.

RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *