TV K3

android aplikacija

instaliraj

Najbolji prirodni saveznici za jačanje imuniteta

Da bi izbjegli sezonske infekcija koje vas iscrpljuju, potrebno je učiniti organizam što otpornijim. U nastavku vam donosimo 5 moćnih saveznika koji će vas zaštititi od prehlade…

Najbolji prirodni saveznici za jačanje imuniteta

Od gripa se tokom sezone jesen / zima 2014/2015. nije obolijevalo masovno, ali ljekari tvrde da ima mnogo pacijenata sa teškom kliničkom slikom bolesti, uglavnom izazvanom virusom A (H1N1), poznatijim kao svinjski grip, koji je 2009. godine izazvao pandemiju. Za 24 oboljela, do 11. marta u Srbiji, infekcija je bila fatalna, a među umrlima je bilo i potpuno zdravih, mladih ljudi.

To bi svima trebalo da bude upozorenje da grip može da ima ozbiljne komplikacije i da se treba na vrijeme zaštititi vakcinom i prirodnim jačanjem imuniteta. U tom slučaju, čak i ako se inficiramo virusom gripa, klinička slika će biti blaža, a mogućnost ozbiljnih komplikacija manja.

Grip najčešće “obara” one oslabljenog imuniteta i kod njih su simptomi i najizraženiji. Osim opštih mjera prevencije, jedino što sada može da se uradi u borbi protiv gripa jeste jačanje imuniteta, prije svega zdravom ishranom, sa što više voća i povrća, ali i uzimanjem minerala (cink i bakar) i vitamina C, E i B.

Kod zdravih ljudi visoka temperatura tijela uslijed infekcije virusom gripa koja traje duže od tri dana alarm je da odmah krenu kod ljekara. Pacijentima sa hroničnim bolestima, kod kojih grip i može da izazove najozbiljnije komplikacije, ljekari savjetuju da medicinsku pomoć potraže čim dobiju visoku temperaturu. I za jedne i za druge, otežano disanje je siguran znak da je ljekarski pregled obavezan, a na osnovu toga će, po procjeni ljekara, uz klasičnu simptomatsku terapiju – čajeve i vitamine, po potrebi biti uključeni i lijekovi.

Grip se, u svakom slučaju, ne smije shvatati neozbiljno, a najveća greška je, tvrde ljekari, da se boluje “na nogama”. Trebalo bi odležati sedam dana. U suprotnom stanje lako može da se iskomplikuje, da se bolest oduži, i da se na organizam već oslabljen virusom “nakače” i bakterijske infekcije.

I poslije preležanog gripa oporavak traje bar još nedelju dana. Jer, poslije visoke temperature, bolova u mišićima i glavobolje, organizam je iscrpljen, a imunitet je svu svoju snagu iskoristio da bi se izborio sa virusima. Ishrana i odmor imaju najveću ulogu u oporavku, a ako se pridržavate savjeta, tijelo će se brže nakon gripa povratiti u formu.

 

Atv

Komentarišite

Your email address will not be published.