TV K3

android aplikacija

instaliraj

Nagrada “Aleksa Šantić” dodijeljena Luki Paljetku

Nagrada “Aleksa Šantić” dodijeljena Luki Paljetku

Dodjelom nagrade “Aleksa Šantić” ovogodišnjem dobitniku književniku iz Dubrovnika Luki Paljetku zatvorene su 99. Šantićeve večeri poezije u Mostaru.

Svečana ceremonija dodjele nagrade održana je u Narodnom pozorištu Mostar gdje je odigrana predstava “Priča o pjesnicima”, koja govori o dosadašnjim laureatima, a u kojoj se pojavio i ovogodišnji dobitnik i govorio stihove mostarskoj publici.

Paljetak je nagradu dobio jednoglasnom odlukom Upravnog odbora mostarske “Prosvjete”, a na osnovu mišljenja stručnog žirija.

U obrazloženju se navodi da je Paljetak autor velikog i značajnog pjesničkog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića kao pjesnika kojem se divi.

Paljetak je izjavio da mu nagrada mnogo znači, ali da je iznenađen, jer je mislio da neće doći na red za nju.

“Sa mnogim dobitnicima ove nagrade sam drugovao i lijepo se naći u tom društvu. Nikad nisam nosio šešir i vjerovatano ga neću ni nositi, ali moram priznati da se ugodno osjećam pod tim svemirskim Šantićevim šeširom. Iz takvog šešira zapravo su izašli svi lirski pjesnici, oni koji osjećaju ljepotu zemlje, ljepotu domovine, ljepotu žene, pejzaža, ljepotu života”, rekao je Paljetak.

On ističe da je Šantić to sve znao, jer bio urastao u zemlju iz koje je postao, a usmjeren u nebo koje je iznad njega.

“Šantića smo obavezno čitali u srednjoj školi, a studirao sam slavistiku i učili smo ga kao velikog pjesnika srpske književnosti, ali i uopšte ondašnje naše zajedničke književnosti”, dodao je Paljetak.

Prema njegovim riječima, za razliku od drugih velikih pjesnika tog doba, Šantiće se razlikuje po iskrenom odnosu prema onom što osjeća.

“Njega nije zanimala pjesnička škola, već snaga riječi koje on može u tom trenutku upotrijebiti da bi izrekao ono što misli, a mislio je ono što je osjećao. To ne rade svi pjesnci i zato je Šantić veliki pjesnik”, naglasio je Paljetak.

Veliki pjesnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade Pero Zubac kaže da je Luko Paljetak autor jedne od najljepših pjesama 20. vijeka “Proljeće u samostanu”.

Predsjednik mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Radivoje Krulj rekao je da je prezadovoljan ovogodišnjim Šantićevim večerima poezije, posebno u kontekstu raspoloživih finansijskih sredstava.

“Svi programi od prve večeri, do večeras su bili posjećeni, bilo je više od hiljadu posjetilaca. Posebno večeras, kad uživamo u poeziji velikog pjesnika i čovjeka Luke Paljetka”, naveo je Krulj.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je da Mostar čuva tradiciju i sjećanje na svog velikog pjesnika.

“Šantić ostaje za naredna pokoljenja. Znajući koliko je on dao za Mostar, najmanje što možemo je raditi da se on ne zaboravi”, izjavio je Bešlić.

Šantićeve večeri poezije koje organizuju SPKD “Prosvjeta”, Gradski odbor Mostar, i SPKUD “Gusle” održane su od 6. do 28. oktobra uz bogat sadržaj i raznovrsne programe.

Izvedena je predstava “Priča o pjesnicima” – posvećena laureatima Književne nagrade “Aleksa Šantić” (1968 – 2018), zatim Veče sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića.

Održana je i promocija knjige “Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru” i dodjela “Prosvjetine” stipendije “Vladimir Ćorović” učenicima i studentima, a odigrana je i monodrama “Ima neka tajna veza” Milana Dimića.

Priređena je i likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja, Šantićevo veče u Nevesinju, predstava “Ostajte” Nezavisnog univerziteta Banjaluka, izložba dokumentarne građe “Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada `Aleksa Šantić`”, te koncert Mješovitog hora “Sloga” Sarajevo.

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.