TV K3

android aplikacija

instaliraj

Na Samitu u Beču o podsticanju evropskog puta zapadnog Balkana

Države Zapadnog Balkana neće više biti blokirane na putu ka Evropskoj uniji i s tim u vezi na Samitu o zapadnom Balkanu planirano je usvajanje odgovarajuće izjave, najavio je politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Austrije Jan Kikert.

Na Samitu u Beču o podsticanju evropskog puta zapadnog Balkana

Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo se, u toj izjavi, obavezuju i na rješavanje svih otvorenih bilateralnih pitanja, kao i na podnošenje izvještaja o napretku, na narednom samitu iduće godine u Parizu.

Na današnjem nastavku konferencije, u dijelu u kojem će biti riječi o finansiranju infrastrukturnih projekata šest zemalja zapadnog Balkana, naći će se i putni pravac granica Hrvatske – Gradiška – Banjaluka – Donji Vakuf – Lašva i gradnja mosta na Savi u Gradišci.

Prema riječima ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđe Trninića, ovaj projekat je uvršten u Osnovnu transportnu mrežu Evropske unije na osnovu insistiranja resornog ministarstva iako se nije našao među prioritetima koje je za ovu konferenciju naznačila BiH.

Vrijednost izgradnje mosta na Savi je 34 miliona evra, od čega bi Evropska komsija trebalo da obezbijedi 6,8 miliona evra. Na dnevnom redu konferencije u Beču je i izgradnja auto-puta Svilaj – Odžak.

Komentarišite

Your email address will not be published.