Na dnevnom redu budžet: Sjednica Predstavničkog doma počela bez srpskih poslanika, ispred zgrade protest (VIDEO)

September 20, 2021, 11:00 am

Sjednica Predstavničkog doma BiH počela je u Sarajevu bez prisustva poslanika stranaka iz Republike Srpske.

Predsjedavajući Denis Zvizdić rekao ja da sjednici prisustvuje 29 poslanika, što je dovoljno za kvorum.

– Pred početak sjednice je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH dostavljeno obavještenje da gospodin Zoran Tegeltija nije u mogućnosti da prisustvuje sjednici. Iz kabineta ministarke Ankice Gudeljević obavješteni smo da iz opravdanih razloga nije mogla da prisustvuje – rekao je Zvizdić.

Najvažnija tačka dnevnog reda sjednice je budžet institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. Budući da se o njemu glasa u drugom čitanju, to znači da budžet može da bude usvojen i bez poslanika iz RS. Da se to ne bi desilo, potrebno je da deset poslanika iz Srpske glasa protiv usvajanja budžeta.

Međutim, to ne znači mnogo jer budžet ide u Dom naroda BiH, gdje SNSD sve može da blokira jer ima većinu u Klubu Srba.

Podsjećamo, srpski poslanici ponašaju se u skladu sa zaključcima političkih stranaka od 26. jula (koje je podržala NSRS), a jedan od njih glasi: „Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara BiH) osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske, sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona“.

Misli se na izmjene Krivičnog zakona BiH koje je na odlasku nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko.

Pred početak sjednice Predstavničkog doma, Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH organizovao je na Trgu BiH protest zbog neusvajanja budžeta BiH i nepotpisivanja kolektivnog ugovora što je, kako navode, direktno ugrozilo egzistenciju zaposlenih.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Salih Karčić, je naglasio kako je ovo drugi protest koji radnici u institucijama BiH održavaju te je najavio kako će organizovati proteste i u budućnosti sve dok se situacija ne poboljša.

– Osnovni razlog za proteste je problem nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Mi smo prije dvije godine dostavili Savjetu ministara kolektivni ugovor, ali se niko nije očitovao o tome niti su nas pozvali na razgovor. Mi uopšte nemamo komunikaciju s našim poslodavcem – rekao je Karčić.

Srpskainfo.com (Foto: arhiva)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *