Muslimanski vjernici odbili da uđu u svetilište u Jerusalimu

Muslimanski vjernici odbili da uđu u svetilište u Jerusalimu

Izrael je ponovo otvorio svetilište u Jerusalimu, zatvoreno nakon ubistva dva policajca, ali su musliimanski vjernici odbili da uđu zbog novih bezbjednosnih mjera koje su uvedene, među kojima su detektori za metal i video kamere.

Okupljeni su uzvikivali “Alahu akbar”, dok su mnogobrojni posjetioci ulazili u jerusalimski kompleks Haram el Šarif, poznat Jevrejima i kao “Brdo hrama”, prenosi AFP.

To sveto mjesto uključuje džamiju Al Aksa i Kupolu stena i treće je po važnosti sveto mjesto nakon Meke i Medine.

Pozivi na molitvu odzvanjali su sa te džamije, međutim veliki broj vjernika je održao popodnevnu molitvu van svetilišta u znak protesta zbog novih bezbjednosnih mera.

Kako se navodi, okupilo se oko 150 vjernika, a među njima je bilo i žena koje su vrištale i plakale, pozivajući ljude da ne ulaze u svetilište.

Svetilište je zatvoreno zbog napada koji se u njemu dogodio a u kome su ubijena dva policajca, te je Izrael nakon toga donio, kako se navodi, krajnje neobičnu odluku da zatvori Al Aksu u petak.

Izraelske vlasti su navele da je zatvaranje neophodno kako bi se izvršile bezbjednosne provere, a policija je danas saopštila da su dvije kapije koje vode ka svetilištu ponovo otvorene i da su na njima postavljeni detektori za metal.

Al Aksa se nalazi u istočnom dijelu Jerusalima, koji je Izrael okupirao 1967. godine, a kasnije i prisvojio, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci se plaše da bi Izrael mogao da pokuša da preuzme potpunu kontrolu nad tim mjestom koje je treće po važnosti za Palestince i najsvetije za Jevreje, koji ga nazivaju i Zidom plača.

Jevrejima je dozvoljeno da posjećuju to mjesto, ali ne i da se mole u njemu, kako bi se izbjegle tenzije.

 

Izvor: RTS, Tanjug

Komentarišite

Your email address will not be published.