TV K3

android aplikacija

instaliraj

Muhedin Gegić sa djecom doputovao u Beograd

Državljanin Srbije Muhedin Gegić je sa četvoro djece noćas doputovao u Beograd na Aerodrom "Nikola Tesla", javio je RTS.

Muhedin Gegić sa djecom doputovao u Beograd

Gegić je sa djecom preko Moskve uspješno evakuisan iz ratom zahvaćenog Jemena. Oni su sinoć doputovali u Beograd, gdje ih je na Aerodromu “Nikola Tesla” dočekala delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Gegić je istakao da mu je najveću pomoć pružio otpravnik poslova u srpskoj ambasadi u Abu Dabiju Miloš Perišić, kome se zahvalio.

Kako je Gegić rekao RTS-u, on sada putuje u Tutin gdje ga čekaju sestre, a očekuje da će ponovo da bude sa svojom ženom, porijeklom Jemenkom, za mjesec ili dva. Ona je ostala u toj ratom zahvaćenoj zemlji kako bi brinula o bolesnoj majci.

Gegić je sa suprugom i četvoro maljoletne djece živio u gradu Taizu na jugu Jemena, gdje je u toku vazdušna operacija Saudijske Arabije protiv šiitskih pobunjenika Huta.

Muhedin Gegić u oktobru prošle godine je prvi put pokušao da ode iz Jemena, ali zbog određenih komplikacija to nije bilo moguće.

Kada je krajem marta u Jemenu izbio rat, Gegić je stupio u kontakt sa srpskom Ambasadom u Adis Abebi, koja je na sve načine pokušavala da organizuje evakuaciju uz saradnju sa ambasadama na Bliskom Istoku.

Kako je tada rekao RTS-u, u Taizu se više nije osjećao bezbjedno zbog sve žešćih sukoba, pa je sa djecom iz tog grada pobjegao u prestonicu Sanu.

Najveći problemi prilikom evakuacije iz Jemena bile su izlazne vize za njegovu djecu. Ona su tretirana kao stranci, iako im je majka Jemenka, jer se u toj zemlji državljanstvo dobija po očevom porijeklu.

Saudijska Arabija počela je, zajedno sa saveznicima, 26. marta vazdušne udare u Jemenu, kako bi odbranila vladu predsjednika Abdrabe Mansura Hadija od napredovanja Huta, podsjeća RTS.

 

(RTS)

Komentarišite

Your email address will not be published.