Moskva se ne upliće u jemensku krizu

April 5, 2015, 3:56 pm

On je nazvao apsurdnim izjave da su ruski avioni u Јemen odvezli oružje za šitske pobunjenike, prenijele su ruske agencije.

“Ukoliko su te vijesti tačne, te apsurdne, neodgovorne i provokativne izjave jedva da i zaslužuju komentar”, rekao je Lukaševič, komentarišući medijske izvještaje o tome da je ministar spoljnih poslova Јemena Rijad Јasin optužio Rusiju za isporuke oružja i za pokušaje odvođenja tim letjelicama za evakuaciju bivšeg predsednika Alija Abdule Saleha.

“Rusija se u složenim uslovima bavi evakuacijom iz Јemena svojih građana i građana mnogih drugih zemalja, između ostalog i onih koje ulaze u antihutsku koaliciju”, rekao je predstavnik zvanične Moskve a prenosi Tas.

Rusija ne dozvoljava bilo kakvo mješanje u konflikt u Јemenu, rekao je Lukašević, preporučujući Јasinu – koji se prema ruskim informacijama nalazi u inostranstvu, da se ne bavi “opasnim fantaziranjem”, već olakšavanjem patnji civilnog stanovništva.

Lukaševič je ponovio da je potrebno sprovesti rusku inicijativu o uspostavljanju “humanitarne pauze” u vazdušnim napadima avijacije zemalja Persijskog zaliva kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći i evakuacija civila.

Rojters je ranije danas javio da su avioni nastavili da tokom protekle noći jedanaesti dan zaredom bombarduju glavni grad Sanu, uprkos pozivima Rusije i Crvenog krsta da se sukobi privremeno zaustave.

Nasilje u toj zemlji naglo se pojačalo kada je 26. marta Saudijska Arabija i njena koalicija započela vazdušne napade, kako bi zaustavila napredovanje šitskih pobunjenika poznatih kao Huti, koji su primorali jemenskog predsednika Abdrabua Mansura Hadija da napusti zemlju.

Sa jedne strane se vode žestoke borbe Huta i milicija lojalnih predsjedniku Hadiju, dok sa druge strane jemenski ogranak Al-kaide osvaja sve veće dijelove Јemena i proširuje svoj uticaj u zemlji zahvaćenoj haosom, ocjenjuju agencije.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *