Modriča: Isplaćen novac za udžbenike djeci RVI

August 23, 2017, 12:43 pm

Opština Modriča danas je uručila novac za udžbenike učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2017/2018. godine iz reda boračkih kategorija, odnosno RVI.

Ove godine po 100 KM dobilo je 51 dijete u opštini Modriča, čiji su očevi RVI. Među njima je i RVI osme kategorije Vasilije Jeremić iz Tolise, otac troje djece – dva srednjoškolca Jovake i Neđe i jednog osnovca – Jelena.

– Za nas znači mnogo ovaj novac. Pomoćiće mnogo za troje djece u školi – kaže Vasilije Jeremić, RV, demobilisani borac, inače, zarobljen na Odžaku tokom rata.

Novac za udžbenike pomoći će i RVI Miroslavu Šišljagiću, takođe ocu troje djece.

– Znači nam ovo puno, mnogo pomogne za školovanje djece. Svaka pomoć dobro dođe – kaže Miroslav Šišljagić, RVI.

Opština Modriča, inače, 13 godina dodijeljuje naknade za udžbenike djeci iz kategorije porodica poginuih boraca i RVI od 1 do 4 kategorije i RVI od 5 do desete kategorije, koji imaju troje i više djece. Ovo su prava iz odluke o dopunskim pravima za boračke kategorije.

– Opština Modriča ova serdstva izdvaja iz opštinskog budžeta,a pored naknade za udžbenike, učenici iz ovih kategorija imaju pravo na prevoz, pravo na đačke i studentske ekskurzije i studentske stipendije. Danas je naknadu dobilo 51 dijete RVI, imajući u vidu da su djeca poginulih boraca već studenti, a neki u i završili, ovaj broj korisnika je znatno smanjen, a nekada ih je bilo preko 200. Djeca iz porodica poginulih boraca imaju pravo na 200 KM naknade za udžbenike – kaže Bosa Novaković, načelnica Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu i opšte poslove Modriča

Inače za boračku populaciju u budžetu je predviđeno 200 hiljada KM za ovu godinu.

 

(TV K3)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *