Mliječni put će biti “poslastica” za Andromedu

October 6, 2019, 11:24 am

Astronomi tvrde da će Andromeda, naša moćna susjedna galaksija, za četri i po milijarde godina “progutati” Mliječni put.

Astronomi vjeruju da njihovo posljednje istraživanje osvjetljava kakav kraj čeka našu galaksiju, ali ostaje nepoznanica šta se dešava kada Andromeda „proguta“ susjednu galaksiju.

Doktor Dugal Mekej koji je učestvovao u ovoj studiji navodi da bi ovaj sudar mogao da uvuče Sunce u intergalaktički prostor ili da na neki drugi način omete orbitu naše planete, tako da na Zemlji više neće biti moguć život.

Međutim, naučnici vjeruju da je takav scenario manje vjerovatan i da će umjesto toga, sudar jednostavno formirati jednu, ali mnogo veću galaksiju.

Karlos Frenk, koautor studije, predviđa da će ovo spajanje galaksija napraviti „spektakularni svemirski vatromet“ koji će moći da vide naši potomci – pod pretpostavkom da se na Zemlji do tada održi život. Sudar će ipak biti tragičan, čak i ako ljudi uspiju da prežive ovu kataklizmu, tvrdi jedan od vodećih autora studije, profesor Geriant Luis sa Univerziteta u Sidneju.

„Na kraju će i Andromeda i Mliječni put biti na gubitku, jer su obje prelijepe spiralne galaksije“, tvrdi profesor Luis.

Loša vijest je međutim, to što ako čovejčanstvo i preživi ovaj pretpostavljeni sudar, Sunce će eksplodirati za jednu ili dvije milijarde godina kasnije, što garantuje da će život na Zemlji nestati.

(Tekst i foto: N.N)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *