Mladić osmislio superkompjuter

January 28, 2015, 8:24 am

Patent je još u fazi testiranja, u cilju povećanja njegove brzine i sinhronizacije.

“‘Superkompjuter’ se ponaša kao server, samo što će u odnosu na druge računare biti mnogo jači. Dok drugi kompjuteri procesuju jačinu podataka u količini od nekoliko hiljada podataka, ‘superkompjuter’ imaće jačinu od nekoliko teraflopa”, pojašnjava Budiša.

On dodaje da se kompjuter sastoji od raspbery pi uređaja, odnosno nekoliko minikompjutera koji su zajedno spojeni i funkcionišu kao cjelina.

Pristup će imati svi programeri kojima ga je on omogućio, ali i drugi programeri preko određene veb-stranice, kada naprave svoj nalog i uplate određenu sumu novca.

“Programeri iz cijelog svijeta koji budu željeli da pristupe radu ‘superkompjutera’ biće dovoljno samo da naprave svoj nalog, uz uplatu određene sume novca. Nakon toga, dobiće svoju šifru i lozinku, e-mail, odnosno ime, koje će im omogućavati nesmetan pristup”, dodaje Budiša.

Iako je prvenstveno namijenjen programerima, “superkompjuter” će i običnim korisnicima omogućiti da sa lakoćom obrađuju veliku količinu podataka u jednom trenutku, koji će biti dobro zaštićeni.

“Potrudio sam se da na ovom kompjuteru podaci budu dobro zaštićeni pomoću vještačke inteligencije”, kaže ovaj programer.

“Superkompjuter” zauzima mali prostor, što ga čini efikasnim i ekonomičnim proizvodom u odnosu na standardne servere. Patent je nagrađivan na ruskom takmičenju “Arhimed” i upravo su Rusi bili njegovi prvi korisnici.

Planovi

Budiša kaže da planira proizvesti svoju vrstu telefona, ali i elektromagnetnog uređaja (EMP).

“EMP će odašiljati velike količine frekvencije elektromagnetnih pulseva, koji će ometati razne uređaje pomoću elektrofrekvencije”, navodi on.

 

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *